Sprožen postopek za razrešitev poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje


Zaradi očitanih nepravilnosti okoli plač nemedicinskega osebja ter manjka letošnjega finančnega načrta, je svet zavoda Splošne bolnišnice Celje sprožil postopek za razrešitev poslovnega direktorja bolnišnice Marjana Ferjanca.

rp_bolnisnica-celje2-300x201.jpgPoleg tega, da se Splošna bolnišnica Celje (SBC) v zadnjih letih bojuje s hudimi finančnimi težavami in izgubo, ki naj bi do konca leta dosegla 6 mio evrov, se sedaj očitno pripravljajo tudi spremembe v samem vrhu bolnišnice.

Kot poroča Večer naj bi namreč svet zavoda celjske bolnišnice sprožil postopek za razrešitev poslovnega direktorja Marjana Ferjanca, ki sicer ta položaj zaseda že tretji štiriletni mandat. Sedanji bi mu potekel spomladi 2020.

Svet zavoda na čelu katerega je Andraž Jakelj je sprožil postopek za razrešitev direktorja predvsem zaradi dveh razlogov.

Prvi je ta, da Splošna bolnišnica Celje nima finančnega načrta za letošnje leto. Končna izhodišča za pripravo tega naj bi bila sicer znana že 2. junija, ko je začel teči zakonski rok (45 + 30 dni) do katerega mora zavod finančne načrte posredovati v soglasje zdravstvenemu ministrstvu. Ker SBC tega v roku ni storila, se mora po Zakonu o izvrševanju proračunov RS direktorja razrešiti zaradi krivdnih razlogov.

Drugi razlog so nepravilnosti glede plač nemedicinskega osebja. Inšpektor za javni sektor je namreč ob preverjanju 46 naključnih zaposlenih v nezdravstveni dejavnosti ugotovil, da jih 37 ne izpolnjuje pogoja glede izobrazbe za zasedbo delovnega mesta. S tem je inšpektor sprejel sklep, da je v celjski bolnišnici prišlo do zvišanja stroškov za plače, je za Večer povedal Jakelj, ki je v celjsko bolnišnico tudi poslal inšpektorat za javni sektor, saj naj bi ob opozarjanju Ferjanca na nepravilnosti le ta venomer negiral Jakljeva opozorila.

Svet zavoda je Ferjancu sedaj naložil, da se mora najkasneje do 15. novembra izreči o očitanih nepravilnostih, nakar bodo člani sveta glasovali o njegovi razrešitvi.

Marjan Ferjanc, ki je sicer član SDS-a, je namero o razrešitvi označil za politično motivirano razrešitev.