Regijski posvet Računskega sodišča RS z župani nekaterih občin


Sredi tedna so se v prostorih Mestne občine Celje srečali predsednik računskega sodišča dr. Igor Šoltes ter nekateri župani občin Savinjske regije. Namen srečanja je bil posvet, kjer so med seboj izmenjali mnenja in stališča, izpostavili pa so tudi nekaj perečih vprašanj, ki so se nanašala predvsem na razpolaganje z javnimi financami in na predmetno zakonodajo.

Na prvega v nizu regijskih posvetov, ki jih bo računsko sodišče sicer pripravilo s predstavniki vseh občin, je bilo povabljenih sedemnajst županov dela Savinjske regije. Po besedah župana Mestne občine Celje Bojana Šrota je posvet dosegel pozitivne učinke in si jih želijo tudi v prihodnje. Večina prisotnih je potrdila pretekle pozitivne izkušnje z revizijami Računskega sodišča RS, enotni so si bili v dejstvu, da so revizije v večini primerov bile za občine koristne, saj je Računsko sodišče vedno pristopalo konstruktivno in edukativno. Razveseljiv je tudi podatek, da je računsko sodišče samo dalo številne pobude možnim zakonodajnim predlagateljem za spremembe nekaterih zakonskih predpisov.

Na posvetu je mag. Mojca Planinšek predstavila aktualna pravna mnenja, ki se dotikajo področij oddaja premoženj v najem, financiranja društev ter financiranja političnih strank in svetniških skupin. Udeleženci so se osredotočili na vprašanja upravljanja z javno infrastrukturo, upravljanja z vodami, zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, dotaknili so se tudi vprašanja zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture.

Po posvetu je sledila novinarska konferenca, ki smo se je udeležili tudi mi in za vas pripravili izjavi župana Mestne občine Celje Bojana Šrota in predsednika računskega sodišča dr. Igorja Šoltesa.

Bojan Šrot o regijskem posvetu:

Dr. Igor Šoltes o regijskem posvetu:

v/t/f: eH