S pomočjo snežnih topov bo v Mestnem parku nastalo najprej sankališče, nato tudi tekaška proga

22. 12. 2021 13:44

Te dni se v Mestnem parku v Celju trudijo s nežnimi topovi zasnežiti kar največ površine, da bi ljubiteljem rekreacije omogočili nekaj dodatnih aktivnosti, ob drsanju in hokeju, ki se izvaja v celjski ledeni dvorani. Kljub temu, da vremenske razmere niso najoptimalnejše, naj bi se uredilo vsaj sankališče, morda pa tudi proga za tek na smučeh.

»Čeprav že nekaj časa zasnežujemo, podnevi in ponoči, vremenski pogoji žal ne bodo omogočili ureditev proge za tek na smučeh, ki zahteva veliko snežne površine, saj prihajajo toplejši dnevi. Prizadevamo pa si, da bi uredili vsaj  manjše sankališče, da bi za praznike otrokom ponudili nekaj zimskih radosti,« je povedal Ivan Pfeifer, direktor ZPO Celje. Ocenil je, da bodo ob primerno nizkih temperaturah ljubitelji teka na smučeh v mestnem parku lahko prišli na svoj račun po novem letu.

»Ureditev proge za tek na smučeh je zamišljena v zahodnem delu mestnega parka, začela se bo pri teniških igriščih oziroma fontani, potem pa bo speljana proti nekdanji skakalnici, ob živi meji pri Partizanski cesti in gozdu, kjer je sicer prvotno predvideno sankališče, in potem ob teniškem balonu nazaj do izhodišča. Dolžina proge bo približno 450 metrov, uporaba pa bo brezplačna« je pojasnil.

Za izvedbo tega projekta so v podjetju ZPO nabavili dva nova snežna topova, model Super snow, visokotlačno črpalko in hladilni stolp. »Gre za zelo kakovostna snežna topova, ki lahko ob ustreznih pogojih ustvarjata velike količine snega.  Za zasneževanje je nujna temperatura pod lediščem, prav tako mora biti primerna temperature vode in vlažnost ter da ni premočnega vetra,« je še dodal Pfeifer. Investicija v novo opremo za zasneževanje je ocenjena na približno 80 tisoč evrov.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 1,087 seconds.