Samomorilnost še vedno najvišja v celjski regiji


Slovenija po številu umrljivosti zaradi samomorov še vedno spada med najbolj ogrožene evropske države, kljub dejstvu, da se je število samomorov v zadnjih letih zmanjšalo, poroča Delo.si. V soboto je bil dan preprečevanja samomorov, celjska zdravstvena regija, ki zavzema četrtino Slovenije, še vedno ostaja na vrhu države po številu tako umrlih.

Kljub trendu zmanjševanja števila samomorov, je lani na Celjskem število nekoliko naraslo, opozarjajo na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo. Do začetka septembra letos je na območju upravnih enot Celje, Laško, Slovenske Konjice, Mozirje, Velenje, Žalec, Šentjur in Šmarje pri Jelšah samomor storilo 32 ljudi. Opozarjajo,da je prav možno, da bo letošnja statistika zaradi še ostrejših socialno-ekonomskih razmer, najbolj črna doslej. Prazniki namreč dodatno poglabljajo duševno stisko pri starejših, osamljenih in zapostavljenih.

Po raziskavah količnik samomora raste s starostjo, najbolj ogroženi so moški (na Celjskem kar 83%!). V ospredju so ločeni, ovdoveli, depresivni, brezposelni, alkoholiki in tisti, ki so že kdaj skušali napraviti samomor. Velik problem so spremembe in znaki, ki bi napovedovali nagnjenje k samomoru, saj so zelo težko prepoznavni. Svojci navadno ne opazijo sprememb, ki bi dale slutiti, da si bo bližnji vzel življenje.

Svetla luč pri preprečevanju samomorov je svetovalnica za prvo psihološko pomoč v stiski v okviru ZZCV, ki deluje od marca lani, kjer so na voljo strokovnjaki in je za 45-minutni obisk potrebno odšteti 5 evrov. Na pogovor lahko stranke pridejo kadarkoli oz. po predhodni telefonski najavi.

Več podrobnosti na Delo.si.