SB Celje bogatejša za enega najbolj tehnološko dovršenih CT aparatov

06. 10. 2022 14:34

Splošna bolnišnica Celje je po lanskem letu, ko so morali zaradi okvare in nezmožnosti popravila enega izmed dveh CT aparatov omejiti in reorganizirati preiskave s tovrstnimi napravami, vendarle dobili nov CT aparat. Gre za enega najbolj tehnološko dovršenih CT aparatov.

Splošna bolnišnica Celje je lani nepričakovano ostala brez enega od dveh CT aparatov. Okvarjenega namreč po okvari ni bilo več mogoče popraviti, saj proizvajalec za aparat izdelan leta 2009 ni več zagotavljal rezervnih delov. Zaradi razpolovljenih zmogljivosti so tako morali v SB Celje obravnave skrčiti ter prerazporediti na edini preostali CT aparat.

Tako so od lani v SB Celje izvajali predvsem preiskave, ki so jih za svoje paciente predpisovali njihovi bolnišnični oddelki, medtem ko so morali zunanje napotitve zavračati. Celjska bolnišnica je takoj po okvari sprožila postopke javnega naročanja, za pridobitev novega aparata, ki so ga te dni tudi dobili.

SB Celje bogatejša za enega najbolj tehnološko dovršenih CT aparatov

V SB Celje so v tem tednu že pričeli z obravnavami na novem CT aparatu Siemens Definition Force. Kot pojasnjujejo v celjski bolnišnici je CT aparat Siemens Definition Force eden najbolj tehnološko dovršenih CT aparatov. Vsebuje najnovejšo tehnologijo, ki vsebuje dodatne filtre in aplikacije za zagotavljanje izvedbe visoko kakovostnih preiskav, ob nižji prejeti dozi. Ob tem predstojnik Radiološkega oddelka Dušan Ačkun, dr. med., specialist radiologije, poudarja tudi veliko hitrost in nizko sevalno aktivnost aparata, kar je za sevalno obremenjenost pacientov zelo pomembno.

“Velika hitrost in zmogljivost aparata pa sta pomembni tudi za nas, ki s tem aparatom delamo, saj nova tehnologija na eni strani omogoča bolj natančno diagnostiko na drugi pa tudi velik nabor preiskav, ki jih s starim aparatom nismo mogli izvajati. S širokim naborom novih preiskav se bodo tako pomembno izboljšale diagnostične možnosti ostalih medicinskih strok v bolnišnici, ki v svojih diagnostičnih procesih potrebujejo CT diagnostiko,” obrazloži Arčnik.

Pred montažo novega aparata, so morali v SB celje sicer obnoviti tudi prostore CT diagnostike. Vrednost investicije v nov aparat in gradbeno obrtniška dela, potrebna za njegovo vgradnjo, so stala okoli 2 milijonov evrov.

Kaj se bo izvajalo z novim CT aparatom?

V SB Celje bodo z novim aparatom lahko izvajale naslednje preiskave:

  • preiskave na srčnih žilah za potrebe kardiologije,
  • preiskave na ostalem ožilju za potrebe angiologije,
  • preiskave prsnega koša in trebuha,
  • preiskave skeleta z omogočeno odstranitvijo kovinskih artefaktov,
  • preiskave glave,
  • ultra visoko ločljive preiskave,
  • punkcije organov z možnostjo v 3D planiranju.
Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 1,197 seconds.