Sejem FLORA, POROKA, in ALTERMED 2015 ter srečanje čebelarjev ApiSlovenija (foto)


DSC09832Pretekli petek se  je v Celju začel spomladanski sejemski trojček Flora, Poroka, in Altermed, ki se mu je čez vikend pridružilo še srečanje čebelarjev ApiSlovenija. 426 razstavljavcev iz 12 držav je predstavila novosti s področja vrtnarstva, poročnih trendov in zdravega načina življenja. Obiskovalci so si tekom vikenda lahko poleg različnih stojnic ogledali tudi razstavo letošnjih tekmovalcev, prisluhnili posvetu o izzivih prihodnosti (samooskrba, semena, hrana, dobrine in podnebne spremembe) ter se udeležili javne tribune, ki je razpravljala o uporabi konoplje v medicinske namene.

“Sejmi prinašajo veliko koristnih informacij in novosti, za vsakega se nekaj najde, veliko je spremljajočega programa. Sejem Flora letos praznuje 20. obletnico in je največji sejem svoje vrste v Sloveniji in širše. Sejem Poroka krepi svojo vlogo najpomembnejšega poročnega sejma, Altermed pa kaže, da se vse bolj zavedamo pomena skrbi za lastno zdravje,” je ob odprtju dejala izvršna direktorica družbe Celjski sejem, Breda Obrez Preskar.

DSC09897Kot vsako leto, je tudi tokrat sejem obiskala množica obiskovalcev. Med tem ko so eni svoj fokus posvetili predvsem rožam, so drugi raziskovali Altermed in se tako poučili o različnih oblikah duhovne rasti in zdravilstva. Mnogi so izkoristili ponujene meditacije, različne oblike razgibavanj in prisluhnili raznim ponujenim seminarjem. Med sprehajanjem po dvorani, so se obiskovalci lahko ustavili tudi na obroku zdrave hrane, se odžejali in prisluhnili pomirjajočemu zvoku gonga.

Na 14. sejmu Poroka so se med stojnicami sprehajale predvsem ženske, mnoge pa so jih spremljali tudi njihovi izbranci. Oči mladih dam so se iskrile ob pogledu na glamurozne poročne obleke, dih jemajoči pa so bili tudi poročni šopki. Mnogi so se ustavljali ob stojnicah s tortami in nekatere uspeli tudi poskusiti, obilico zanimanja pa sta prejela tudi voz in “oldtimer”, za katere se danes odloči mnogo zaročencev kot prevozno sredstvo na svojih porokah.

DSC09848

Sejemsko dogajanje je letos med drugim zaznamovala 20. Obletnica Flore, ki je v vseh teh letih ohranila tradicijo največjega sejma svoje vrste v Sloveniji in širše. Osrednja tema je bila posvečena samooskrbi in domači pridelavi .

Obiskovalci so si lahko ogledali razstave tekmovalnih izdelkov mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev. Strokovna žirija je med vsemi tekmovalci tokrat nagrado za najboljšo cvetličarko dala Brigiti Klinar iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, med vrtnarji pa sta prvo mesto osvojila Matej Podgoršek in Stojan Gaber, prav tako iz zgoraj omenjene šole. Kot aranžerja sta se letos najbolje odrezali dijakinji Srednje trgovske šole Ljubljana Katarina Smuk in Anja Krebelj.

DSC09781Tekmovali pa so tudi starejši kolegi mladih cvetličarjev in vrtnarjev. Letos se je s kar 44 poročnimi šopki predstavilo 37 vrtnarjev, med katerimi so bili izbrani trije veliki zmagovalci. Prvo mesto je tako pripadalo Marjanu Planinšku iz Cvetličarne Rožcar, drugo mesto njegovi sodelavki Claudii Marolt, tretje mesto pa je zasedla Mateja Iršič iz PUP d.d., PE Vrtnarstvo Velenje.

Osrednja tematika na 11. Sejmu Altermed je bila letos namenjena razpravi o vsestranski uporabnosti in demistifikaciji konoplje. Za slednjo so v društvu prekmurske pobude Onej prepričani, da predstavla naraven način zoperstavljanju raku, kar je preko svoje zgodbe o premagovanju omenjene bolezni potrdil tudi Kanadčan Rick Simpson. Skupaj tako že vrsto let pozivajo vladne institucije, da končno tudi tej rastlini odprejo vrata in omogočijo, da je zdravljenje z njo dostopno vsem, kot je bilo tisočletja.

Sejem tudi letos ni razočaral. Po raziskavah jih je skoraj 80% sejem ocenilo z  ocenama 4 ali 5, svoj ponovni obisk pa napovedalo kar 64% anketirancev. Zanimanje tako letno raste, prav tako pa raste tudi njegova kvaliteta. Nedvomno si lahko naslednje leto ponovno obetamo odlično speljan in množično obiskan sejem.

DSC09823

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije, kjer lahko preverite kaj vse so si obiskovalci lahko ogledali na samem sejmu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=785]

Kristina Strašek

trubaci-polsi-klik