Sekcijskega merjenja čez Trojane ni več, a le začasno


Potem, ko je DARS na začetku letošnjega leta namestil sistem sekcijskega merjenja hitrosti na odseku Štajerske avtoceste čez trojanske predore, bodo le tega sedaj začasno odstranili. Do poletja 2018 naj bi namestili nov sistem, ki bo meril v obe smeri.

DARS je, po okvari ene izmed kamer za merjenje, začel odstranjevati celoten sistem, ki je na odseku štajerske avtoceste čez Trojane, kjer je omejitvijo hitrosti na 100 km/h, izvajal sekcijsko merjenje hitrosti.

Tudi sicer je šlo za pilotni sistem, zato je bil že v začetku mišljen kot začasni ukrep. Vendar, ker se je sistem izkazal kot zelo učinkovit so na DARS-u pripravil razpisno dokumentacijo za novo opremo za tovrstno merjenje hitrosti. Sistem naj bi namestili do poletja 2018. Dosedanji sistem je podjetje Intermatic, kot dobavitelj opreme proizvajalca iz Velike Britanije, DARS-u ponudilo v začasno uporabo.

Analize hitrosti pred postavitvijo sistema so pokazale, da je veliko voznikov skozi predore vozilo s hitrostjo nad 150 km/h. Glede na stanje pred namestitvijo sistema, ko je hitrost 110 kilometrov na uro prekoračilo 30 odstotkov vseh vozil, predstavlja sedanje stanje bistveno izboljšanje.

Sicer pa DARS načrtuje namestitev tovrstnih sistemov tudi na drugih avtocestnih odsekih. Po izjavah DARS-a naj bi imeli v načrtu posamezne odseke štajerske, primorske in dolenjske avtoceste. Kje natančno bodo nameščeni, bo razvidno iz razspisne dokumentacije.

Hitrost bodo merili v obe smeri

Pilotni sistem, ki ga sedaj odstranjujejo, je meril hitrost samo v smeri Ljubljane, v predorih Trojane in Podmilj. Nov sistem pa naj bi omogočal veliko več funkcij in bo obenem zaobjel vse štiri predore na odseku med Vranskim in Blagovico, kakor tudi obe smerni vozišči avtoceste, tako proti Ljubljani, kot proti Mariboru.

foto: DARS