Slomškova nedelja pri Sv. Jožefu v Celju: kardinal Rode poziva k novi evangelizaciji (video)


Minulo nedeljo je pri Sv. Jožefu v Celju potekalo vseslovensko srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev, čemur je sledila molitvena ura ter slovesna sveta maša, ki se je pričela ob 16h. Poleg številnih vernikov, kaplanov, župnikov, škofov, redovnic, bogoslovcev, diakonov in ostalih cerkvenih dostojanstvenikov, se je slavja udeležil tudi kardinal Franc Rode, ki je vernike nagovoril preko pridige.

Zgodovinskega Slomška, rojenega novembra 1800 na Slomu pri Ponikvi, večina Slovencev pozna po prenosu škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor, s tem je združil Slovence na Štajerskem v enotno škofijo. Posledično se je zarisala narodnostna meja na severu, ki drži še danes. Med drugim je bil literarni ustvarjalec, ki je želel med ljudi širiti dobre in cenovno dostopne knjige in to preko slovenske založbe.

Slavja so se udeležili številni verni

Letošnja Slomškova nedelja je povezana s 160-letnico dveh Slomškovih ustanov; z ustanovitvijo Mohorjeve družbe ter bratovščine Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Mohorjeva družba in bratovščina sta povezani s Celjem: prva ima tam svoj sedež, slednja pa ga je v preteklosti imela pri Sv. Jožefu nad Celjem. To je obenem tudi razlog za letošnje praznovanje Slomškove nedelje v Celju. Mohorjeva družba je ustanova, s katero je Slomšek Slovencem želel dati dobre in poceni knjige. Mohorjeva družba je prva in najstarejša še vedno delujoča knjižna založba na Slovenskem.

Apostolstvo Cirila in Metoda je Slomškova ustanova, s katero je Slomšek močno posegel v življenje Cerkve ne le na Slovenskem, temveč v celotni Evropi, saj se je z njo začelo prvo sistematično delo za ekumenizem, torej zbliževanje krščanskih Cerkva na evropskih tleh.

Verni so z zanimanjem spremljali kardinalov nagovor

Slavju je prisostvovalo več sto vernikov, ki so z zanimanjem prisluhnili nagovoru kardinala. Ta je v prvem delu pridige pojasnil in osvetlil zgodovinskega Antona M. Slomška, ki je z Jožefovim hribom močno povezan. Sem je leta 1852 povabil lazariste, kar tudi po besedah kardinala kaže na njegovo veliko željo po ljudskih misijonih, ki so jih prav lazaristi skozi zgodovino uresničevali.

Nadalje pa je kardinal opozoril na trenutno stanje sekularizirane zahodne družbe, kar se močno odraža tudi v slovenski. Posledice intelektualnega in etičnega relativizma se kažejo v preziru človekovega dostojanstva,  v odnosu do življenja in v krizi družine. Rode je poudaril prisotnost prevlade moralnega relativizma v političnih krogih, ki se iz nevtralnega stanja pogosto obrača proti krščanstvu. Rešitev slednjega vidi v katoliškem laikatu, s katerim bi vzpostavili novi politični rod, ki bi bil v politični areni sposoben braniti vrednote krščanske civilizacije in bi se bil sposoben soočati s pozicijami neverujočih na področju kulture, navzoč bi bil v medijih in imel vpliv v šolstvu. Po besedah kardinala nas vzor bojevnika za vero in cerkev Slomšek skupaj s papežem Janezom Pavlom II. in papežem Benediktom XVI. poziva k zavzetem delu za novo evangelizacijo slovenskega naroda, za kar si je tudi Cerkev na Slovenskem v tem zgodovinskem trenutku zadala za eno primarnih nalog.

Slomškova nedelja, ki se praznuje na nedeljo, ki je najbližja Slomškovemu godu (24. 9.), se obhaja kot spomin na slovenskega duhovnega voditelja, ki je slovenske dežele med seboj povezoval v medsebojnem bogatenju, v premagovanju regionalne ozkosti, branil je dostojanstvo slovenskega človeka in, kot je Rode večkrat poudaril, jezika pred germanskim vplivom. Gre torej za velikega vzgojitelja in pospeševalca narodne kulture, zagovornika katoliške vere pred tokovi liberalizma ter zvestega sina Cerkve.

Anton Martin Slomšek je bil za blaženega razglašen 19. septembra 1999, to je storil takratni papež Janez Pavel II.

Pri maši so sodelovali združeni zbori dekanije Celje, Godba na pihala s Svetine, vokalna skupina In Spiritu ter predstavniki Celjske Mohorjeve družbe. Utrinke iz dogodka pa si lahko ogledate v naši galeriji fotografij.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer si lahko ogledate nagovor in poziv kardinala k novi evangelizaciji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=77]

v/t/f: Egon Horvat