Iz Celja z vlakom? Ti pogosto zamujajo 20 minut in več. Kaj bodo glede tega storile Slovenske železnice

11. 04. 2018 07:32

Slovenske železnice se že več let spopadajo s perečo problematiko zamujanja vlakov, zaradi katerih narašča tudi nezadovoljstvo med potniki. Samo minuli vikend so vlaki, ki iz Maribora (in drugih krajev) vozijo proti Ljubljani in nazaj, večinoma zamujali po petnajst, dvajset minut, našel  pa se je tudi kakšen z več kot polurno zamudo.

Sedaj se bodo lotili projekta premagovanja razdalj, zaradi česar se bo začasno spremenil vozni red, na dolgi rok pa naj bi zmanjšal zamujanje vlakov.

Slovenske železnice bodo tako intenzivno začele s posodobitvijo 45 kilometrov tirov in devetih postaj. Dodatno nameravajo odpraviti nezavarovane prehode, postaviti skoraj 20 kilometrov protihrupnih ograj in povečati osno obremenitev tirov.

Gre za dobrodošel ukrep, ki naj bi učinkovito rešil problematiko zamujanja vlakov. Naj kot zanimivost navedemo, da je povprečna zamuda vlakov že samo ta konec tedna znašala približno 20 minut, zamude pa lahko trajajo tudi 45 minut ali več. To povzroča težave številnim potnikom, ki vsakodnevno potujejo v službe, šole itd.

Štirje projekti proti zamudam vlakov
Prva dela so že v zaključnih fazah.
Prva dela so že v zaključnih fazah.

Prvi napredek bo viden pri projektu Zidani Most–Celje s postajama Laško in Celje, kjer so dela v zaključni fazi. Ravno v Zidanem Mostu namreč najpogosteje prihaja do preglavic glede potniškega prometa. Vrednost celotne prenove znaša 282 milijona evrov, ob čemer Evropska Unija prispeva z 91 milijoni evrov. Poleg tega izvajajo tudi že dela na odseku Poljčane–Slovenska Bistrica v vrednosti 52 milijonov evrov, pri čemer bo Evropska Unija pomagala z 12 milijoni evrov.

Na Štajerskem poteka tudi nadgradnja železniške proge Maribor–Šentilj, kjer so dela v zaključni fazi. Prav tako pa čaka prenova tudi železniško postajo Pragersko. Z omenjenimi štirimi projekti pa bi se lahko Slovenske železnice približale zahodnoevropskim standardom, ki bi omogočali prijetnejšo in varnejšo vožnjo.

Dela naj bi bila v celoti zaključena do leta 2022, do takrat pa bodo zaznamovala tudi promet na slovenskih tirnicah. Tako bo od 19. junija uveljavljen nov vozni red potniških vlakov, da ne bo potrebno čakati na prestopanje vlakov. V pomoč bodo priskočili tudi nadomestni avtobusni prevozi, da bodo čakalne dobe v času obnove čim manjše. Vseeno pa na Slovenskih železnicah trenutno še ne morejo obljubiti prenehanja zamude in se potnikom opravičujejo za trenutno stanje.

Poleg obnove tudi modernizacija potniškega prometa

Dodatno bo potekalo tudi redno vzdrževanje ostalih prog, vsa dela na teh področjih pa naj bi bila optimalno prilagojena, da bodo potniki v čim manjši meri občutili posledice. Prav tako pa na Slovenskih železnicah načrtujejo tudi modernizacijo potniškega prometa.

“V bodočnosti verjamem, da bomo imeli primerljiv železniški promet, kot ga imajo zahodne razvite železnice. Računamo, da naj bi do leta 2025 prenovili celoten vozni park Slovenskih železnic. Poleg nove infrastrukture bomo imeli tudi prenovljen vozni park, nove vlake, nove vagone … Poleg tega bomo že letos prešli tudi na internetno prodajo in na vse sodobne načine prodaje. Prav tako bomo na postajah in vlakih uvedli wi-fi, da bomo domače standarde prenesli tudi v javni potniški promet,” je povedal Boštjan Koren, direktor družbe SŽ – Potniški promet

Potnike bodo čakale tudi dodatne ugodnosti, ki so do sedaj večinoma veljale le za dijake in študente.

Sodelujte v anketi: kaj bi vas prepričalo, da bi pogosteje sedli na vlak
[yop_poll id=”16″]
Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 1,765 seconds.