Velikonočna nedelja s procesijo in sveto mašo v celjski stolni cerkvi 2018 (foto, video)

01. 04. 2018 16:50

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj obeležuje največji čudež – Kristusovo vstajenje od mrtvih. Kristjani verujejo, da jim je Vstajeni z darovanjem na križu odprl pot v večno življenje.

slike-21
Pridiga škofa Lipovška je pozvala vse ljudi k ljubezni in radosti.

Mnogo vernikov se je na zgodnje nedeljsko jutro zbralo v stolni cerkvi sv. Danijela,  ki so se v spomin na Kristusa najprej sprehodili vse do zvezde na križišču Prešernove in Stanetove ulice. Poleg fotografij smo posneli pridigo škofa Stanislava Lipovška, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videu.

Praznovanje v celjski stolnici

Sveti dan je zopet napolnil stolno cerkev do zadnjega kotička. Praznovanje se je začelo s slovesno procesijo, nadaljevalo z zahvalno pesmijo in zaključilo s sveto mašo. Slišati je bilo različne pesmi orgel in godal, ki so pričarale posebno in predvsem pozitivno vzdušje.

V pridigi je škof Stanislav Lipovšek izpostavil pomen velike noči, ki oznanja novo življenje in s tem upanje za človeštvo. Pri tem ni pozabil omeniti perečih tem današnjega sveta, kot so orožje, nasilje in begunska kriza. Prava vrednost človeka se namreč vidi predvsem zunaj zidov cerkva, ko je treba drug drugemu biti v pomoč. Pridiga se je zaključila z zahvalo širokemu krogu sodelavcev, pozdravom pravoslavcem in evangeličanom ter seveda velikonočnim voščilom.

Najpomembnejši krščanski praznik

slike-31
Sveto jutro se je začelo s procesijo, ki so jo spremljale pesmi in zvonjenje.

Velika noč vedno pride na prvo nedeljo po prvi polni pomladni luni. Takrat povsod po Sloveniji potekajo značilne vstajenjske procesije s kipom vstalega Jezusa, ki se zaključi s sveto mašo.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se jedi blagoslovijo oziroma po domače »žegnajo«, potem pa se le-te zaužijejo za nedeljski velikonočni zajtrk. Značilne praznične jedi imajo svoj pomen: suho meso simbolizira Kristusovo telo, jajca oziroma pirhi predstavljajo kaplje krvi, hren spomni na pekočo bolečino žebljev, potica in drugo pecivo pa simbolizira krono iz trnjev.

Velika noč uči, da dobro vedno premaga zlo in da svetloba zmaga nad temo. Znana je izmenjava pirhov, kar simbolizira prijateljstvo in ljubezen. Vstajenje pomeni tudi nov začetek, kar so nekoč pokazali tudi tako: Na predvečer velike noči naj bi ljudje oblekli nova oblačila, tisti manj premožni pa vsaj nove nogavice.

Vljudno vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetka s škofovo pridigo.

Velikonočna pridiga:

Fotogalerija:

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
261 queries in 3,348 seconds.