Slovesnost Mestne občine Celje ob dnevu državnosti (foto, video)

24. 06. 2016 06:30

DSCN0135 (Kopiraj)V sredo, 22. junija, je Mestna občina Celje v Mestnem parku Celje pripravila slovesnost ob dnevu državnosti. 

Dogodka, na katerem je kot slavnostni govornik nastopil dr. Peter Jambrek, so se udeležili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Janja Sluga, svetnik Državnega sveta Republike Slovenije Janko Požežnik, svetnice in svetniki Mestnega sveta Mestne občine Celje ter ostali obiskovalci. Protokolarni del so s svojo prisotnostjo počastili praporščaki slovenskih veteranskih organizacij, slovenske vojske in policije.

25. junija leta 1991 je Republika Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. V tem obdobju je bila uzakonjena prva slovenska himna, potekale so prve večstrankarske volitve, tolar je postal nov slovenski denar. To je bilo za mlado Slovenijo zelo dinamično in državotvorno obdobje. Od takrat je naša država prehodila dolgo pot. Pot od osamosvojitve do zrele države na evropskem in svetovnem zemljevidu na kulturnem, izobraževalnem in nenazadnje diplomatskem podiju.

DSCN0150 (Kopiraj)

DSCN0163 (Kopiraj) DSCN0168 (Kopiraj)Zadnjih 25 let se je, vključno z osamosvojitveni dnevi, spominjal slavnostni govorec dr. Peter Jambrek, aktivni snovalec osamosvojitvenega procesa, soavtor slovenske ustave in prvi predsednik Ustavnega sodišča v Republiki Sloveniji.

Vedno bolj je prepričan, “da je Slovenija najlepša, najbolj prijetna in najbolj varna dežela na svetu. Vsaka njena pokrajina je čudovita, vsaka ima svoje lepo mestno središče.” Jambrek je še hudomošno dodal: “Je že res, da se mi, “tastari”, kregamo glede naših medvojnih in povojnih identitet. Ampak tudi ti prepiri ostajajo vedno bolj znotraj naših generacijskih rezervoatov, ter izven konkretnih življenjskih potreb in navad naše mladine.” Za konec je dr. Jambrek Sloveniji zaželel še veliko uspeha, blaginje, varnosti in svobode.

Ob obletnici so se snovalci prireditve spomnili tudi na 200-to obletnico javnega glasbenega šolstva pri nas. Glasbena šola Celje z Mladinskim pihalnim orkestrom pod vodstvom dirigenta Bernarda Beline je poskrbela za bogat glasbeni vložek, ki mu je svoj pečat dodala vokalistka Nuša Derenda. Poleg glasbenega sporeda so kulturno-umetniški program zaokrožili recitali treh slovenskih Dum – avtorjev Otona Župančiča, Tomaža Šalamuna in Ervina Fritza.

Mestna občina Celje je tako znova dokazala, kako bogato kulturno dediščino ima. Slednjo lahko vsakodnevno doživljamo skozi prizmo družabnega življenja. Za konec vas vljudno vabimo še k ogledu fotogalerije in video prispevka s slovesnosti.

[simpleviewer width=100% height=700 id=1001]

veronika-polsi-klik

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
189 queries in 1,089 seconds.