Slovesnost ob dnevu državnosti v Celju: Naj živi, raste, cveti Republika Slovenija (foto,video)


DSC01211V Celju so v torek počastili dan državnosti, praznik v spomin na nastanek samostojne Slovenije.  Zbrane je v Narodnem domu, kamor so zaradi slabšega vremena prestavili prireditev, ob koncu zabaval še celjski pihalni orkester.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija. Na ta dan obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko se je Slovenija ločila od Jugoslavije in postala formalno neodvisna. Sprejeta je bila Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

V govorih so se spomnili zgodovine samostojne Slovenije, tako njenih vzponov kot padcev. Navkljub težkim preizkušnjam, ki smo jih bili kot državljani deležni, smo v tem času pokazali samozavest in pripomogli k rasti države. »Slovenija raste počasneje, kot smo pričakovali in si želeli, vendar še ne cveti,« so bile besede govorca.

DSC01231Ob koncu so svoj pečat pustili tudi glasbeniki Pihalnega orkestra Celje, pod dirigentskim vodstvom Matjaža Gaberja. S skladbami so se spomnili slovenske glasbe, preigravali evergreene, kot so Na vrhu nebotičnika, Ostal bom muzikant, Maček v žaklju in mnoge druge. Slovesnost so zaključili s skladbo Mini maxi in s tem tudi Sloveniji zaželeli mini skrbi in maxi sreče.

»Naj živi, raste, cveti Republika Slovenija!«

Za konec vabljeni še k ogledu spodaj priloženega videa, na katerem lahko prisluhnete skladbi Mini Maxi v izvedbi orkestra ter si ogledate slike v fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=849]

Kristina Strašek

celje-fokus-2015-polsi