Slovesnost ob dnevu državnosti v Celju

24. 06. 2017 08:40

Slovesnost ob dnevu državnosti je Mestna občina Celje pripravila na Glavnem trgu. Dogodka, na katerem je slavnostni govornik bil nekdanji poveljnik vojašnice Franc Rozman Stane v Celju in prejemnik Natove medalje za zasluge polkovnik mag. Boštjan Močnik, so se udeležili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Janja Sluga, svetnik Državnega sveta Republike Slovenije Janko Požežnik, pooblaščenec župana za področje gospodarstva Miloš Rovšnik, direktorica občinske uprave mag. Ingrid Mastnak ter številni drugi obiskovalci.

dan-drzavnosti-celje125. junija leta 1991 je Republika Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. V tem obdobju je bila uzakonjena prva slovenska himna, potekale so prve večstrankarske volitve, tolar je postal nov slovenski denar. To je bilo za mlado Slovenijo zelo dinamično in državotvorno obdobje. Od takrat je naša država prehodila dolgo pot. Pot od osamosvojitve do zrele države na evropskem in svetovnem zemljevidu na kulturnem, izobraževalnem in nenazadnje diplomatskem podiju.

Pregled in misli o slovenski deželi, ki je v 20. stol. pred osamosvojitvijo živela v 4 državotvornih oblikah je na včerajšnji slovesnosti strnil nekdanji poveljnik vojašnice Franc Rozman Stane v Celju in prejemnik Natove medalje za zasluge, načelnik Oddelka za strateško planiranje Generalštaba Slovenske vojske, slavnostni govornik polkovnik mag. Boštjan Močnik. Dejal je:

dan-drzavnosti-celje2»Slovenci smo si leta 1991 tako rekoč izborili svojo pot. Osamosvojitvena vojna leta 1991 je tako po svoji nameri primerljiva z odporom generala Rudolfa Maistra, jeseni 1918. Obakrat je tlel tisočletni sen o slovenski državi, v obeh primerih je bilo v rokah orožje. Uspelo nam je šele z osamosvojitveno vojno. Z veliko zmago, ki je bila podarjena slovenskemu narodu in položena v zibelko vsem našim potomcem. Danes na številnih najvišjih vojaških izobraževanjih častnikov v tujini, poučujejo primer slovenske osamosvojitvene vojne. In jo izpostavljajo kot primer dovršenosti in učinkovitosti ob spoštovanju mednarodnega humanitarnega in vojaškega prava.

Izpostavljajo jo tudi kot primer, ki izkazuje neverjetno usklajenost delovanja med narodom in oboroženo silo. Domovina, ki jo opeva toliko ljudi, je namreč lastna vsakemu človeku posebej. Domovina ni samo pravica, je predvsem tudi dolžnost. V vojni je odločitev, da jo branimo skoraj samoumevna. Kaj pa v miru? Vsak dan bi se morali odločati, da ji bomo, domovini namreč, ponudili tisto najboljše v nas. Da bomo delali pošteno in prav. Da nas bo skrbelo za druge, da bomo pomagali, ko bomo lahko. Predvsem pa, da ne bomo škodili oziroma se posmehovali s figami v žepu. Le tako ima naša prihodnost lahko zgolj svetle odtenke.«

Protokolarni del so s svojo prisotnostjo počastili praporščaki veteranskih organizacij celjske regije, poveljeval jim je podčastnik Slovenske vojske vodnik Marko Blekač. Za kulturni program je poskrbel Ekstra band Glasbene šole Celje pod taktirko dirigenta Bojana Logarja z gostoma vokalistko Raiven in saksofonistom Boštjanom Simonom.

slike: MO Celje

sola-voznje-polsi-klik

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,986 seconds.