Slovesnost ob dnevu državnosti v Narodnem domu Celje (foto, video)

23. 06. 2014 07:58
Slovesnost ob dnevu državnosti
Slovesnost ob dnevu državnosti

V sredo bo vsa Slovenija praznovala državni praznik, dan državnosti, ki obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan je bil sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Letos tako mineva 23 let od samostojnosti Slovenije, glede na politično in gospodarsko krizo pa se vse prevečkrat zdi, da smo nekje na pol poti pozabili na slovenski sen. Aktualne razmere so mnoge Slovence pahnile na rob preživetje, zaradi česar se pogosto zastavlja vprašanje, kaj nam je samostojnost sploh prinesla. A kljub temu ne smemo izgubiti upanja in moramo stremeti k svetli bodočnosti, kar je bila tudi osrednje tema petkove slovesnosti ob dnevu državnosti v Narodnem domu Celje.

Dr. Anton Šepetavc
Dr. Anton Šepetavc

Slavnostni govorec, dr. Anton Šepetavc, ravnatelj 1. gimnazije v Celju, je obiskovalce Narodnega doma opozoril ravno na težke razmere, ki jih Slovenija kot država trenutno prestaja. Kljub temu pa ne bi smeli pozabiti na bistvene vrednote: dom, družina, domovina. Pri tem se je dr. Anton Šepetavc pogosto skliceval na Ivana Cankarja in na slovenske vrednote, ki jih je najbolj znan slovenski pisatelj vedno poudarjal. Naša domovina je vendarle ena sama, zanjo smo se borili vrsto stoletij. Morda bi bilo primerno, če bi ideološke in politične razklanosti zamenjali s temi vrednotami in se zopet spomnili, kaj je pravi slovenski sen. In čeprav razmere v državi trenutno niso rožnate, se je potrebno zavedati, da za vsakim dežjem posije sonce. Dr. Anton Šepetavc je v tem kontekstu še poudaril, da se tudi za vsako krizo najde rešitev. Srečno, Slovenija!

Orkester Akord
Orkester Akord

Po Šepetavčecem slavnostnem govoru pa je besede zamenjala glasba, saj je oder Narodnega doma Celje prevzel Orkster Akord z dirigentom Matjažem Brežnikom. Orkester je harmonično odigral nekaj pesmi, prazniku primernih, kot na primer Zdravljica, Rogaška Slatina, Slovenski ples itd., zaključil pa je z valčkom Slovenija. Tako je tudi glasba obiskovalce opomnila, kdo smo Slovenci in kakšne so naše vrednote.

Slovesnosti ob dnevu državnosti smo se udeležili tudi mi, zato vas vabimo k ogledu spodnjega video posnetka in fotogalerije, kjer smo obeležili slavnostno dogajanje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=614]

F/T/V: Tina Ožvald

polovicka_celje_klik

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
193 queries in 0,664 seconds.