Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju v Celju potekala v pomladnem vzdušju (foto in video)

26. 04. 2013 13:16

Zadnji aprilski četrtek je v Parku svobode v Celju potekala slovesnost ob sobotnem državnem prazniku – dnevu upora proti okupatorju. S tem se je Mestna občina Celje poklonila prazniku, navzoče pa je nagovoril Zvone Dragan, član sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Slovesnost, na kateri se je zbralo več kot 100 obiskovalcev, so s kulturnim programom, v katerega so vključili recitale in pesmi, popestrili dijaki I. gimnazije Celje, k pravemu pomladnemu vzdušju pa je dodatno pripomogel krasen sončen dan.

Zvone Dragan

Po pozdravnem nagovoru povezovalke programa Tine Huremovič je pred zbrane stopil slavnostni govornik Zvone Dragan, član sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Takoj na začetku je izpostavil razširjeni pomen upora, ki se je sprva navezoval le na NOB kot frontalni spopad s fašizmom in nacizmom, kasneje pa se je organsko povezal z osamosvojitveno vojno za samostojno državo Slovenijo: “Brez zmagovite NOB in celotne antifašistične koalicije, nas danes ne bi bilo tukaj, slovenski narod bi bil izbrisan in razčlovečen, imeli bi povsem drugo Evropo, bistveno bi se spremenila tudi razmerja v svetu. V tistih usodnih časih se je velika večina narodov zavedala, da mora lastni fizični obstoj braniti z orožjem v roki, tudi za ceno tveganja življenj svojih sinov in hčera. Šlo je dobesedno za preživetje slovenskega naroda. In še več! OF je od vsega začetka postavljala v program osvobodilnega boja zahtevo do pravice slovenskega naroda do samoodločbe in do nacionalne, torej državne suverenosti. Dotedanja prevladujoča zgodovinska zavest Slovencev o svoji majhnosti in nepomembnosti je doživela preporod.”

Se je pa Zvone Dragan v govoru dotaknil tudi “kompleksne krize” – ne le gospodarsko finančne, marveč tudi socialne, politične, moralne in etične. Notranje vzroke krize vrednost smo po besedah Dragana že zdavnaj razgalili, zamujamo pa pri njihovem radikalnem odklanjanju. Ob tem je izpostavil neučinkovito pravno državo, podivjani pohlep in razraščeno korupcijo, vladavino strankarskih vrhov, neučinkovito upravljanje državnih podjetij ter benigni nadzorni in inšpekcijski mehanizem.

Dijaki I. gimnazije Celje so poskrbeli za kulturni program na slovesnosti.

Šele kulminacija krize in ostre kritike različnih skupin vstajnikov ter aktivnost PKK so, tako Dragan, šele sprožile nekatere radikalnejše spremembe v vladajoči ekipi. Pojavile so se tudi prve odmevnejše sodbe skorumpiranih podjetnikov: “Če smo med NOB obsojali vse vrste domačih izdajalcev slovenskega naroda, mora danes predvsem pravna država zagotoviti pravično in hitrejšo obravnavo ter sojenje vsem novodobnim izdajalcem lastne države in njenih institucij, kriminalcem, prevarantom, izkoriščevalcem delavcev, kroničnim lažnivcem, utajevalcem davkov in roparjem državnega premoženja.”

Pred slovesnostjo je slavnostnega govornika skupaj še z nekaterimi predstavniki veteranov in borcev v svoji pisarni sprejel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

V spodnjem video posnetku lahko prisluhnete celotnemu nagovoru slavnostnega govornika Zvoneta Dragana, vabljeni pa tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=365]

v/t/f: Egon Horvat


Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 0,726 seconds.