Na Teharjah so se poklonili žrtvam medvojnega in povojnega nasilja

07. 10. 2018 17:46

teharje-spomenikNa Teharjah je potekala že tradicionalna spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja.

Slavnostni govornik je bil France Cukjati, sveto mašo pa je daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

Na slovesnosti so blagoslovili tudi nov križev pot.

Na Teharjah so se s sveto mašo in spominsko slovestnostjo že tradicionalno poklonili žrtvam medvojnega in povojnega nasilja. Tu so namreč leta 1945, po končani vojni, v barake nekdanjega nemškega vadbenega centra začasno namestili zajete domobrance. Večina njih je bila usmrčenih, nekateri pa so končali v pred leti odkritem množičnem grobišču Huda jama pri Laškem, pa tudi v rudniških rovih Hrastnika ali Pečovnika. Po ocenah naj bi bilo ubitih okoli 5 tisoč ljudi.

Na mestu nekdanjega taborišča so vsem umrlim zgradili spominski park Teharje in ga odprli oktobra 2004. Načrt zanj je naredil priznani arhitekt g. Marko Mušič.

Na današnji slovesnosti v njihov spomin je bil slavnostni govornik France Cukjati. Zbranim je med drugim dejal, da se ljudje na Teharjah zbirajo zaradi hranjanja zavesti o izvoru prekletstva, ki še vedno bremeni naš narod. Dotaknil se je tudi letošnjega povolilnega dogajanja. Kot je dejal, je bila politična izključevalnost zakoličena že leta 1941, vrh pa je dosegla v letošnjem volilnem letu. Po njegovih besedah je namreč nekoč boljševike povezovalo sovraštvo do pripadnikov evropske krščanske kulture, sedaj pa je leve stranke povezalo sovraštvo do tistih, ki so jih razglasili za notranje sovražnike, ker se zavzemajo za slovenski narod in spoštovanje zahodne evropske kulture.

Zaključil je, da obiskovalci slovesnosti na Teharjah sem ne hodijo samo zato, da prižgejo svečo žrtvam komunističnega terorja, ampak da se obenem tudi uprejo vsem poskusom nadaljnjega prikrivanja resnice in zločina, ki je bil storjen nad slovenskim narodom, da se uprejo vsem manipulacijam laži in vsem poskusom sodnega pregona novinarjev, ki imajo pogum, da spoštujejo resnico.

Slavnostna maša in blagoslov novega križevega pota

Sveto mašo na slovesnosti je daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, ki ga je v celjski škofiji začasno nasledil Rok Metličar. Lipovšek je v pridigi poudaril, da je prvih 50 let po drugi svetovni vojni minilo v znamenju prisilnega molka in načrtnega prikrivanja resnice o medvojnem in povojnem dogajanju, o čemer pričajo številna neurejena morišča. Obenem je izrazil veselje, da je do urejanja teh v zadnjih letih vendarle prišlo. Poudaril je še, da je za trajen in resničen mir ter bodočnost naroda nujno potrebna sprava s preteklostjo, ki pa je mogoča le, če smo pripravljeni odpuščati. Pogoj za to pa je pripravljenost priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča.

Po maši je Lipovšek še blagoslovil novi križev pot, ki so ga postavili ob poti od vhoda v grobišče do cerkve svete Ane, od koder so jetniki poslušali zvonjenje. Po blagoslovu križevega pota je sledil še kulturni program, ki ga vsako leto pripravi Nova slovenska zaveza. V glasbenem delu sta med drugim sodelovala sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in njen mož Primož Krt. Zbranim je prepeval tudi zbor župnije bl. Antona Martina Slomška iz Celja.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 1,023 seconds.