Socialne razmere se po mnenju Škofijske karitas Celje nekoliko umirjajo


Lansko leto je največ pomoči Škofijske karitas Celje bilo namenjene delavcem Vegrada, Gradisa in drugih propadlih podjetij, v začetku letošnjega leta pa so se razmere nekoliko umirile. Še zdaleč pa to ne pomeni, da je težav konec.

Lani je, po poročanju Večera, Škofijska karitas Celje poravnala položnice v višini 92.000 evrov tistim, ki položnic zaradi pomanjkanja denarja niso mogli plačati. Slednjih je veliko tudi v letošnjem letu, saj povprečni mesečni izdatki za položnice iz naslova karitas znašajo 5000 do 6000 evrov. Vse več je ljudi, ki pomoč v obliki denarja iščejo zaradi zakreditiranosti. Pri karitas lahko oseba za plačilo dolgov dobi največ 250 evrov. Kot pravi generalni tajnik Škofijske karitas Celje, pakete pomoči potrebnim sestavljajo glede na potrebe. Posebej ponosni in hvaležni so na prostovoljce, ki pomagajo pri učenju učencem in dijakom, kar pripomore k razvijanju medsebojne pomoči in solidarnosti med mladimi. Zaradi ukinitve javnih del je prostovoljstvo več kot dobrodošlo, saj za normalno delovanje potrebujejo ljudi.

Dobra novica prihaja iz župnije Svetega duha v Celju, kjer bo marca začel delovati zdravstveni program, ki je nastal na pobudo zdravstvenih delavcev prostovoljcev. V začetku bo šlo za svetovanje in razlago zdravniških izvidov, želijo pa si ustanoviti ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

Več preberite v Večerovem članku.