Splavarska brv predstavljena v Nemčiji in Švici, projekt visečega mostu se nadaljuje


Projekt Splavarske brvi, ki povezuje levi breg Savinje pri Osrednji knjižnici Celje z Mestnim parkom, je bil predstavljen na razstavi »Ride a Bike! Reclaim a City« v nemškem Frankfurtu.

Na razstavi, ki jo je organiziral nemški muzej arhitekture oz. Deutsches Arhitekturmuseum in bo odprta do 2. septembra letos, je predstavljenih 28 projektov vzorčnih mest, ki najbolje uvajajo trajnostno mobilnost s poudarkom na transformaciji mestnih površin v kolesarjem prijazne urbane prostore.

Hkrati je pri švicarski založbi Birkhauser izšla monografija, v kateri je prav tako predstavljena ista brv.

splavarski_most_podneviNa Mestni občini Celje pravijo, da je to odlična promocija za naše mesto in hkrati spodbuda za projekte, s katerimi v Celju načrtujejo izgradnjo nove kolesarske infrastrukture in uvajajo trajnostne oblike mobilnosti.

Splavarska brv je bila zgrajena leta 2014. Zaradi poplavne varnosti na porečju Savinje so staro, armirano betonsko brv, zamenjali z novo mostno konstrukcijo, ki s svojo spodnjo ploskvijo sega iznad višine stoletnih voda reke Savinje. Most je dolg skoraj 150 metrov in je z arhitekturnega vidika zaradi svoje elegance in drznosti nekaj posebnega. V enem loku premošča reko in Partizansko cesto, nato pa se v obliki vijačnice spusti na območje Mestnega parka. Nosilna jeklena konstrukcija mostu je težka okoli 160 ton.

Nadaljuje je projekt “Viseči most”

Na MOC še pravijo, da so mostovi odraz razvoja družbe in njene arhitekturne ter inženirske kulture. So simbol inženirske odličnosti in hkrati tudi del nove estetike prostora. Mostovi so nenazadnje tudi povezovalci življenja ob bregovih, javna prizorišča in prostor, ki ga človek »ugrabi« reki in poveže v gospodarski in kulturni razvoj kraja. Splavarska brv je zlasti priljubljena pri turistih, ki obiščejo knežje mesto, ti pa se bodo nekoč morda sprehodili tudi po 505 metrov dolgem visečem mostu tibetanskega stila, ki bo povezoval Miklavški in grajski hrib pod starim gradom.

Na osnovi idejne zasnove Viseče brvi Celje na MOC pridobivajo projektne pogoje nosilcev urejanja prostora, ki bodo osnova za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo. Obenem načrtujejo ureditev tako imenovane doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta preko Splavarskega mostu do Mestnega parka in od tam naprej do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na stari grad. Po prvih ocenah bo celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov. Ureditev dostopnih poti bo stala okoli milijon, gradnja mostu pa okoli 2,3 milijona evrov.

*foto: Gregor Katič