Splošna bolnišnica Celje kot prva v Sloveniji uvaja 3D diagnostiko prostate

24. 10. 2018 17:08

Splošna bolnišnica Celje je danes tudi uradno prevzela novo diagnostično opremo s katero bodo pacientom nudili še kvalitetnejše storitve.

Na področju odkrivanja raka prostate v Splošni bolnišnici Celje, kot prvi v Sloveniji uvajajo 3D diagnostiko prostate.

Poleti 2018 sta se zaključila dva investicijska projekta Ministrstva za zdravje v diagnostične naprave, ki jih za opravljanje svoje dejavnosti potrebuje celjska bolnišnica. Projekt ureditve prostorov in nakupa opreme za novi magnetno resonančni tomograf sta sofinancirala Ministrstvo za zdravje, ki je nabavilo magnetno resonančni tomograf v vrednosti 1.191.773 evrov, ter Splošna bolnišnica Celje, ki je financirala gradbeno obrtniška instalacijska dela za pripravo prostora za namestitev novega aparata v vrednosti 350.167 evrov. Vrednost celotnega projekta je 1.541.940 evrov.

Druga investicija, ki jo je skoraj v celoti financiralo Ministrstvo za zdravje pa je nabava ultrazvočnega sistema za MR/UZ fuzijo za Urološki oddelek. Ultrazvočni aparat proizvajalca BK3000 je stal 150.900 evrov.

Nov magnetno resonančni tomograf (MRI)

Splošna bolnišnica Celje je do sedaj imela 14 let star MRI aparat, katerega stroški so čedalje bolj naraščali, hkrati pa je zaradi okvar prihajalo do krajših ali daljših izpadov dela. Poleg tega je bil aparat tudi tehnološko že zastarel in ni zagotavljal izvajanja vseh preiskav, ki jih omogočajo sodobni aparati.

Kljub temu, da je bil star MRI aparat ves čas izkoriščen visoko nad slovenskim povprečjem, so v bolnišnici že od leta 2014 ugotavljali, da je dostopnost do teh preiskav za prebivalce Savinjske regije najslabša v celi državi. Na podlagi odločitve Strokovnega sveta Splošne bolnišnice Celje, so konec leta 2015, poslovodstvo bolnišnice in predstavniki Ministrstva za zdravje začeli z aktivnostmi za nakup novega MR aparata.

V zadnjih petih letih so na celjskem radiološkem oddelku izvedli naslednje število MR preiskav (v letu 2018 načrtujejo 7.500 MR preiskav):

Leto Število MR preiskav
2013

5.503

2014

5.408

2015

6.350

2016

7.197

2017

6.319

Potreba po MR preiskavah izrazito narašča na praktično vseh področjih medicine, čakalna doba nanje pa je v celjski bolnišnici, kljub različnim organizacijskim ukrepom in dodatnemu opravljenemu delu, ostajala med najdaljšimi v Sloveniji. Nabava novega MRI aparata je prinesla dodatne kapacitete za večanje dostopnosti in s tem krajšanje čakalnih dob na te preiskave, kot tudi nove strokovne vsebine oz. preiskave. Nov MRI aparat namreč omogoča izvajanje:

  • MR srca,
  • MR mediastinuma,
  • MR trebuha (jeter, trebušne slinavke, črevesja),
  • MR male medenice (prostate z možnostjo fuzije za UZ vodeno biopsijo prostate in ženskih rodil),
  • MR ožilja s kontrastom (zaradi dodanega injektorja),
  • MR glave (omogoča dodatno opredelitev patoloških sprememb).

V funkciji ostaja tudi stari MRI aparat, kar osebju sedaj omogoča vzporedno delo na dveh aparaturah. Rezultat tega bo skrajšanje čakalnih dob.

Ultrazvočni sistem za MR/UZ fuzijo za Urološki oddelek Splošne bolnišnice Celje

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji. Zdravi se na več različnih načinov. Za odločitev, kateri način je za posameznega pacienta optimalen, urologi potrebujejo natančno oceno obolenja. To dobijo z diagnostičnimi postopki.

V Celju so diagnostiko za oceno obolenja prostate do sedaj izvajali s transrektalnim ultrazvokom prostate in ultrazvočno vodeno biopsijo prostate. V zadnjih petih letih so opravili naslednje število obeh preiskav:

Leto TR UZ prostate UZ vodena biopsija prostate
2013

1.478

390

2014

1.528

518

2015

1.510

365

2016

1.692

483

2017

1.649

421

Potrditev raka prostate urologi opravijo s transrektalno vodeno (skozi črevo) UZ biopsijo prostate. Za odločitev o aktivnem opazovanju, radikalnem zdravljenju ali paliativnem zdravljenju pa poleg potrditve, potrebujejo še natančno oceno razširjenosti raka prostate. UZ prostate in CT prostate za to presojo običajno nista dovolj natančna, zato so do sedaj paciente pred pridobitvijo novega diagnostičnega aparata velikokrat napotovali na nuklearno magnetno resonanco (NMR) v druge ustanove.

Nov ultrazvočni sistem, ki opravi fuzijo predhodno narejene MR slike z UZ prikazom v realnem času, kar omogoča digitalno generiranje tridimenzionalne rekonstrukcije prostate, bo omogočil celotno diagnostiko v celjski bolnišnici. Še več, tovrstno diagnostiko uvajajo kot prvi v Sloveniji in omogoča način diagnosticiranja po najsodobnejših strokovnih smernicah. Fuzija dveh diagnostičnih posnetkov namreč omogoča natančno določitev tumorjev in nato tarčno biopsiranje prikazanih sprememb.

Z ultrazvočnim sistemom za MR/UZ fuzijo bodo lahko povečali detekcijo pomembnih rakov prostate, ki jih aktivno zdravijo in zmanjšali detekcijo nepomembnih rakov prostate, ki jih aktivno opazujejo. Za paciente, ki jih zdravijo z aktivnim opazovanjem, bo to pomenilo sledenje brez prekomernega števila biopsij prostate, ki so praviloma neprijetne in boleče. V primeru, da je biopsijo prostate potrebno narediti, pa prikaz omogoča natančnejšo dosego lokacij za odvzem vzorcev. Za paciente, ki jih zdravijo operativno, sistem pomeni boljšo diagnostiko razširjenosti in lokacije raka, saj združuje prednosti obeh diagnostik. Nov ultrazvočni sistem je kompatibilen z novim MRI aparatom, ki omogoča MR preiskave male medenice.

vir: SBC

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 1,011 seconds.