Spominska plošča v Celju v spomin na Staro pravdo

23. 10. 2015 07:33

spominska_plosca_1Včeraj so ob Vodnem stolpu v Celju slavnostno obeležili postavitev spominske plošče v spomin na boj puntarjev za Staro pravdo. Letos namreč obeležujemo 500-letnico Slovenskega kmečkega upora. 

Namestitev spominske table na obzidju ob Vodnem stolpu pa seveda ni naključna, saj so v začetku julija 1515 uporni kmetje zasedli celjski Stari grad in od tam napadli mesto. V spopadu, ki se je odvil pred celjskim obzidjem, je plemiška vojska strahovito in odločilno porazila puntarje in zapečatila usodo kmečkega upora.

Vest o dogodku se je razširila s pesmijo nemških vojaških najemnikov, natisnjeno na posebnem novičarskem letaku. Na njem so prvič natisnjene slovenske besede. Pojavijo se kot puntarsko geslo “Stara prauda” in bojni klic “Levkhup levkhup levkhup levkhup woga gmaina”.

Pesem je bila natisnjena leta 1515 na Dunaju. Enega od dveh znanih ohranjenih izvodov hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Letak ni samo najpomembnejši zgodovinski vir za takratne dogodke pri Celju, temveč je tudi eden temeljnih kulturnih spomenikov Slovenstva.

spominska_plosca_2

Slavnostni dogodek je potekal v organizaciji Pokrajinskega muzeja Celje v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Celje.

V Pokrajinskem muzeju Celje so med drugim dogodkom izpred pol tisočletja posvetili razstavo “Kri bo tekla za svobodo zlato”.

 

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 1,118 seconds.