Spominska slovesnost na Teharjah: sprava mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati

05. 10. 2015 10:06

teharje1Župnija Teharje in Nova Slovenska zaveza sta tudi letos pripravila spominsko slovesnost z mašo na Teharjah, kjer je povojna komunistična oblast pred skoraj 70 leti obračunala s političnimi in ideološkimi nasprotniki.

Slavnostni govornik današnje slovesnosti Brane Senegačnik je med drugim povedal, da na Teharje prihajamo tudi zato, da bi postali vsaj nekoliko boljši ljudje. “Spominjati se, pomeni imeti korenine in prihodnost, imeti obraz, pomeni biti človek,” je razmišljal in dodal, se je na Teharjah zgodilo izničenje človeka in tudi njihovega spomina.

Škof Lipovšek pa je v pridigi poudaril, da se krščanstvo začne v ljubezni in odpuščanju, ki vključuje vse ljudi, prijatelje in sovražnike.

“Sprava mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati. Odpuščanje pa je možno le takrat, če smo pripravljeni priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča,” je dejal celjski škof.

Škof je med drugim izpostavil, da je sprava mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati. Slednje je možno le, če smo pripravljeni priznati resnico, ne glede na to, kako boleča, težka in obremenjujoča je.

Na Teharjah se je po besedah Lipovška zgodil dvojni zločin. Prvi, ki je hkrati najbolj grozljiv, je poboj nedolžnih žrtev, ko pa so njihova mrtva telesa polili z žlindro ter prekrili s smetmi, se je zgodil drugi zločin.

Slovesnosti se je udeležilo okoli tisoč ljudi.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 1,332 seconds.