Sporna izvedba mini živalskega vrta v celjski Pravljični deželi


Včeraj je po družabnih omrežjih zaokrožilo pismo Ane Špes, ki so ga podprla številna društva za zaščito živali, in sicer gre za domnevno sporen tretma živali v okviru Pravljičnega Celja. Pismo objavljamo v celoti.

Odgovora s strani organizatorjev trenutno še ni.

JAVNO PISMO ORGANIZATORJEM “HAPPY ZOO” V CELJU

V sklopu letošnjega programa Pravljičnega Celja je v centru dogajanja postavljena majhna lesena inštalacija, z imenom “Happy zoo”. Gre za majhne kletke, v katerih so zaprte različne živali iz zabaviščnega parka Mini Zoo Land Slovenske Konjice. Verjetno je bil namen te postavitve pričarati praznično vzdušje v družbi prikupnih živalic, žal pa je realnost vse prej kot čarobna.

Živali so v absolutno premajhnih kletkah, izpostavljene mrazu in stresu zaradi hrupnega dogajanja okoli njih. Takšno izkoriščanje živali za užitek in zabavo množic je nemoralno, ob tem pa so živalim kršene temeljne pravice, kot je pravica do bivanja v ustreznem življenjskem okolju, pravica do naravnega vedenja in pravica do odsotnosti trpljenja. Ne le, da gre za nespoštovanje osnovnih pravic živali, pač pa tudi za nepriznavanje njihove moralne vrednosti. Tovrstna dejanja so enakovredna nehumanemu trpinčenju živali v cirkusih, vendar očitno nihče izmed organizatorjev ni niti pomislil, da se za ogrado nahaja žival, ki neizmerno trpi. Kako je mogoče, da se v sklopu javne prireditve tako brezobzirno podpira mučenje živali?

V teh neprimernih okoliščinah so živali postavljene na ogled našim otrokom, s čimer jim sporočate, da je takšen odnos do njih popolnoma sprejemljiv. Ali jim res želite dajati vzgled, da ni prav nič narobe z opazovanjem trpečih živali? Kako je mogoče, da ste organizatorji sploh podprli in odobrili tako sporen projekt?

Ob tem pa se dodatno sprašujemo, kako to niti malo ne moti pristojnih državnih organov, ki naj bi skrbeli za zaščito živali? Kako je mogoče, da inšpekcija s predpisanimi pogoji dopušča takšna ravnanja? Bistveno vprašanje, ki ga zastavljamo tako organizatorjem kot pristojnim oblastem je, kako lahko kljub visokemu razvoju v enaindvajsetem stoletju, vključno s področjem zaščite živali, še vedno dopuščate potrošniški kulturi takšno izrabljanje živali za namen dobička?

Prepričani smo, da se večina širše javnosti strinja s trditvijo, da je potrebno minimalizirati trpljenje živali, zato upamo, da bodo temu primerni tudi vaši ukrepi. Pozivamo vas, da premislite o svojih ravnanjih, v najkrajšem možnem času poskrbite za ustrezno nego in primerno okolje omenjenih živali ter se tudi v prihodnje izognete takšnim projektom.

V pričakovanju pojasnil,

Ana Špes v sodelovanju z: Animal Angels, Društvo za zaščito živali Pomurja, Društvo za zaščito živali Slovenska Bistrica, društvo Žverca, Društvo za zaščito živali Trebnje, Zavod Koki, Društvo Poživ Velenje, Slovensko društvo za pomoč hrtom, Društvo Mačja preja, Obalno društvo proti mučenju živali, Društvo za zaščito živali Kranj, Zavod Mačja hiša, Društvo za zaščito živali Maribor, Društvo za zaščito živali Posavje, Društvo za zaščito živali Postojna, Hrtji svet Slovenije, Društvo za zaščito živali Jesenice – Arja, Društvo po pasje, Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka

*foto: Sabina Dobravc Glavak