Spremenjeni pogoji za vstop na Hrvaško. S ponedeljkom dodatno sproščanje. Doslej potrjenih 65 primerov različice delta

01. 07. 2021 12:02

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 19.327 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 23 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 43.

Opravljenih je bilo 17.704 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.623 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 23 okužb z deležem pozitivnih izvidov 1,4 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 25 okuženih oseb, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 25.

Trenutno je hospitaliziranih 66 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 16 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj v Sloveniji še peti dan zapored nismo zabeležili smrti povezane s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.419 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 571 (včeraj 631).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • Spremenjeni pogoji za vstop v Hrvaško, s ponedeljkom dodatne sprostitve ukrepov
  • v Sloveniji doslej potrdili 65 primerov raszličice delta
  • semafor/zemljevid držav EU glede na 14-dnevno pojavnost (slika spodaj)

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji včeraj ni bilo potrjenih okužb (prejšnji teden 4). 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 1 (včeraj 2).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 4 (slovensko povprečje 8), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 16 (slovensko povprečje 25).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi covidnih bolnikov (enako dan prej), covid intenzivna nega je brez bolnikov. V SB Celje včeraj niso sprejeli nobenega bolnika s covidom-19, prav tako v domačo oskrbo niso odpustili nobenega prebolevnika. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 490 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 23 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 53.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 25 okuženih oseb (včeraj 27), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 25 (včeraj 28).

Trenutno je hospitaliziranih 66 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 16.

Število hospitaliziranih bolnikov s hujšim potekom covida-19 v slovenskih bolnišnicah se je zmanjšalo za 2. Sprejeti so bili covidni bolniki (enako kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 6 prebolevnikov (enega manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Včeraj že peti dan zapored ni umrl nihče z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.419 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 821.331. To je 40 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 48 % vseh prebivalcev Slovenije starejših od 18 let. Z vsemi odmerki pa 670.795 oz. 32 % vseh prebivalcev/39 % vseh polnoletnih prebivalcev.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Vstopanje v Hrvaško samo s potrdilom

Hrvaška je včeraj, 30. 6. 2021, sprejela nov odlok »Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske«, ki je stopila v veljavo danes, 1. 7. 2021. S tem predpisom uvajajo t. i. zeleno digitalno potrdilo skladno z uredbo EU. Tako držav več ne delijo po barvah, ampak za vstop zahtevajo ali zeleno digitalno potrdilo ali pa drugo dokazilo o cepljenju ali prebolelosti oz. negativni test (HAG ali PCR). Od danes naprej morajo državljani Slovenije in tudi ostalih držav, ki so na zelenem seznamu, za vstop v Hrvaško imeti eno od opisanih potrdil. Vstop v Hrvaško brez dokazil, kot je še veljalo do včeraj, ni več mogoč, zaradi česar na mejnih prehodih nastajajo kolone. Novosti so razvidne na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve R Hrvaške, tukaj

S ponedeljkom nove sprostitve

Vlada bo s prihodnjim tednom dodatno sprostila ukrepi pri opravljanju dejavnosti. S ponedeljkom ne bo več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oz. trgovskih centrih.

V gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ne bo več treba nositi mask v notranjosti gostinskih obratov. Igralni saloni bodo lahko obratovali brez omejitev glede razpoložljivih igralnih mest. Enako velja tudi za kongresno dejavnost.

Sicer pa v veljavi ostaja pogoj PCT. V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska, kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost, bodo lahko prisotni samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Sproščanja omejitev se obetajo tudi na področjih športa in kulture. Športne vadbe in rekreativne dejavnosti se bodo lahko izvajale individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ne bo več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako obiskovalcem ne bo več treba nositi zaščitnih mask.

Vlada s ponedeljkom sprošča tudi pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

65 primerov različice delta

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je objavil najnovejše poročilo o prisotnosti različic novega koronavirusa v Sloveniji. Od 1. 1. 2021 do 29. 6. 2021 so v NLZOH s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov analizirali 8904 vzorcev, od tega je bilo 1636 genomov sekvenciranih v sodelovanju z ECDC. Dodatno so na KISLD sekvencirali še 496 vzorcev, skupno torej 9581 od tega 9400 iz leta 2021.

Število novo potrjenih alfa različic (B.1.1.7 oz. prej imenovana angleška različica) v zadnjem testiranem obdobju je 277. Delta različica (B.1.617.2 ) je bila v tem tednu potrjena v skupno 47 vzorcih. IMI je v zadnjem tednu potrdil tudi genetsko različico B.1.1.318 6 vzorcih. Novih primerov drugih različic v obdobju od 14. do 21. 6. 2021 niso potrdili. Skupaj je do zdaj torej potrjenih 65 primerov delta različice, 29 primerov beta različice, 7 primerov gama različiceRazličico eta smo do sedaj skupno potrdili v 48 primerih, jota različico v 4 primerih in različico B.1.1.318 v 20 primerih.

Regijska porazdelitev različice delta:

Države EU in njihova epidemiološka obarvanost glede na 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev:

Kot kaže spodnji zemljevid je Slovenija po novem v celoti obarvana zeleno. Priporočljivo je preveriti, pod kakšnimi pogoji dovoljujejo vstop druge države glede na obarvanost območja iz katerega prihaja obiskovalec.

 

B.S., foto: PU Novo mesto

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 0,848 seconds.