Srečanje katoliških šolskih delavcev, pedagogov in vzogiteljev na Ponikvi (foto, video)

02. 10. 2013 10:12

Zadnjo septembrsko soboto je na Ponikvi potekal že 10. shod učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev, tokrat organiziran kot dan katoliškega šolstva na Slovenskem. Shod je potekal v organizaciji Društva katoliških pedagogov (DKPS), Slovenskega katehetskega urada (SKU) in Župnije Ponikva v sodelovanju z OŠ Blaža Kocena Ponikva in Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci.

Blaženi A. M. Slomšek je izbran kot zavetnik slovenskih učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev in vsako leto v bližini njegovega praznika poteka tudi njihov shod. Srečanje z naslovom Po boljših ljudeh skrbimo za boljše čase se je pričelo zjutraj na Slomu in se zaključilo po predavanju znanega psihoterapevta Zorana Milivojevića ter podelitvijo Slomškovih priznanj na Osnovni šoli Ponikva.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je na pobudo nekaterih članov že pred letom 2003 začelo razmišljati, da bi bl. Slomška razglasili za svojega zavetnika. Prepričani so bili, da lahko lik blaženega, ki je bil narodni buditelj, duhovnik, škof, učitelj in vzgojitelj družin in mladine, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero, spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na vse, ki se ukvarjajo s pedagoškim poklicem.

Februarja 2003 se je upravni odbor odločil, da utečeni shod članov društva, ki je bil vsako leto ob koncu poletnih počitnic, pripravi na Ponikvi. Tako je bilo že srečanje 23. avgusta 2003 namenjeno vsem vernim učiteljem, vzgojiteljem, katehetom in staršem. Osrednja misel srečanja je bila: Slomšek – vez med družino, šolo in Cerkvijo. Na ta dan so pri sveti maši slovesno začeli leto priprav na razglasitev bl. Antona Martina Slomška za zavetnika. V okviru priprav so želeli Slomška, njegovo delo in sporočilo, čim bolje spoznati. Zato smo v marcu leta 2004 pripravili simpozij o Slomšku, na katerem so člani društva osvetlili svoje pedagoške izkušnje z odlomki in sporočilom iz njegovih del. Istočasno so se Slomšku priporočali v molitvi, na duhovnih vajah in izročanju svojega pedagoškega dela bodočemu zavetniku. 25. septembra 2004 je na srečanju na Ponikvi dr. Anton Stres vodil slovesnost razglasitve blaženega Slomška za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. (vir: Slovenski katehetski urad)

Dopoldanski del 10. Slomškovega dne je bil obarvan romarsko, številni udeleženci so krenili po poti od Slomškove rojstne hiše do cerkve na Ponikvi, kjer je potekala sv. maša, ki jo je daroval moralni teolog dr. Ivan Štuhec. Drugi del je potekal v telovadnici OŠ Blaža Kocena Ponikva, kjer je več sto obiskovalcev prisluhnilo strokovnemu predavanju priznanega srbskega psihoterapevta Zorana Milivojevića na temo Pasti in izzivi permisivne vzgoje. Po predavanju je sledil kulturni program ter priložnostna akademija s podelitvijo priznanj in častnega članstva v DKPS.

Psihoterapevt dr. Zoran Milivojević je predaval o pasteh in izzivih permisivne vzgoje

Psihoterapevt dr. Zoran Milivojević se že več kot petindvajset let ukvarja s transakcijsko analizo, ki jo uspešno uvaja v psihoterapijo in svetovanje. Milivojevićevo pionirsko raziskovanje čustev seveda sloni na njegovi metodi. Mnoge je presenetil z revolucionarnim mnenjem, da čustva niso kaotična in iracionalna, dr. Milivojević celo trdi, da imajo svojo logiko. Kot jo ima tudi ljubezen; te se je, kljub splošnemu prepričanju, da sodi prej v domeno domišljije in umetnosti, kot racionalnega in logičnega, lotil povsem znanstveno: z iskanjem “matematike” ljubezenskega življenja.

Po predavanju in kulturnem programu, kjer so med drugim prebirali Slomškova dela, so podelili tri Slomškova priznanja ter naziv častnega člana. Priznanja se podeljujejo članom društva, izjemoma tudi drugim, za delo na vseh področjih vzgoje in izobraževanja, ki zavzeto vzgajajo in poučujejo, pomembno prispevajo k razvoju pedagoške teorije, pomembno prispevajo k uveljavljanju novih modelov pedagoške dejavnosti, razvijajo in uveljavljajo modele dobre vzgojne prakse, mladim načrtno posredujejo etične in moralne vrednote, pri delu z mladimi sledijo etičnemu kodeksu društva, se trudijo za uveljavljanje etičnega kodeksa v pedagoški praksi, prispevajo k strokovnemu razvoju in uveljavljanju društva ter za življenjsko delo.

Prejemniki Slomškovih priznanj za leto 2013: Irena Snoj, Ludvik Mihelič in sestra Magdalena Cimerlajt

Slomškova priznanja za leto 2013 so prejeli Ludvik Mihelič, profesor geografije in zgodovine ter magister geografije, ki poučuje na Ekonomski šoli v Ljubljani, Irena Snoj, nekdanja učiteljica matematike in fizike ter pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Šentvid ter sestra Magdalena Cimerlajt, uršulinka in aktivna katehistinja. Naziv Častni član je bil podeljen dr. Alojziju Slavku Snoju, ki se srečanja in podelitve zaradi obveznosti ni udeležil.

Pred kamero smo povabili dr. Ivana Štuheca, ki je spregovoril o 10. shodu učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev, vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku.

v/t/f: Egon Horvat

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 1,260 seconds.