Srednjeveški vitezi ponovno zavzeli celjski Stari grad (foto in video)


Minuli konec tedna je na Starem gradu v Celju potekala dvodnevna srednjeveška prireditev, ki je poleg vrhunca poletnega dogajanja v Celju naznanila skorajšnje slovo letošnjega pestrega poletnega dogajanja v Celju. V Zavodu Celeia Celje so namreč tudi letos poskrbeli za pestro paleto dogajanja, ki se je odvijalo vse od 1. junija pod skupnim imenom Poletje v Celju 2012.

Dvodnevna srednjeveška prireditev, ki je bila paša za oči in dušo vseh generacij, se je pričela v petek, ko so obiskovalci lahko obiskali viteški tabor, grajsko tiskarno in grajsko vinsko klet ter barantali na srednjeveški tržnici. Tako v petek kot v soboto je bilo poskrbljeno za animacijo za najmlajše. Sobotni vrhunec srednjeveškega dogajanja in obenem vrhunec Poletja v Celju 2012 se je pričel v zgodnjih popoldanskih urah. Obiskovalci so se lahko pridružili delavnici plesa in mečevanja, ogledali so si lahko srednjeveške burke, srečevali so se z dvornimi norčki, biriči, opravljivkami in srednjeveškimi berači.

Ves čas so lahko spremljali viteške dvoboje z različnimi orožji, v viteškem taboru so si med drugim lahko ogledali odprto ognjišče s prikazom srednjeveške kulinarike. V poznih popoldanskih urah, ko je vročina malenkost popustila, so fanfare napovedale najmogočnejši viteški turnir z mednarodno udeležbo, ki so se ga poleg slovenskih predstavnikov udeležili tudi vitezi iz Hrvaške, Slovaške in Češke. Vitezi so v dvobojih prikazali številne tehnike bojevanja z različnimi vrstami orožja, številne preobrate v dvobojih in s tem obiskovalcem pričarali utrip viteškega srednjeveškega dogajanja.

Obiskovalci so si lahko ogledali številne srednjeveške boje.

Sam vrhunec pa je bila premierna veličastna bitka med Celjani in Frankopani, ki se je odvijala tik preden je deželo celjsko prekrila tema. Topovsko streljanje je napovedalo pravo srednjeveško bitko, kjer se je poleg žvenketa mečev slišalo tudi šviganje puščic vitezov lokostrelcev. Mogočna bitka se je končala s premirjem med Frankopani in Celjani. Po mogočni bitki pa je sledila nepozabna ognjena zabava.

Rezultat bitke med Frankopani in Celjani je bilo premirje.

4300 obiskovalcev, ki so v dveh dnevih obiskali Stari grad, je uživalo v odličnih animacijah. Omeniti velja tudi grajsko vinsko klet ter grajsko tiskarno, pridobitvi, ki sta nastali ob pomoči mojstra Janeza Rozmana iz Begunj na Gorenjskem. Obiskovalci so uživali v likovnem ustvarjanju in razstavljenih likovnih delih na temo grofov Celjskih amaterskih likovnikov, članov KUD Svoboda iz Celja, barantali na srednjeveški tržnici, razvajali svoje brbončice z okušanjem srednjeveških jedi ter bili priče zares impozantne uprizoritve spora med Celjani in Frankopani ter mogočnega viteškega turnirja in nepozabnih ognjenih predstav.

Ob tej priložnosti velja izpostaviti organizatorje, Zavod Celeia Celja, ki so poleg resnično pestrega programa, ki se odvija vse od prvega junija, poskrbeli za nepozaben in resnično kvaliteten vrhunec dogajanja in s tem dokazali, da mesto Celje živi in prebivalcem kot tudi obiskovalcem ponuja pestro paleto različnih dogodkov. Že ta konec tedna veliki tridnevni žur – Štimungfest, katerega program si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Vabljeni k ogledu video prispevkov, v katerih si lahko ogledate utrinke sobotnega dogajanja, med drugim smo obiskali in posneli dogajanje v grajski tiskarni. Vabljeni pa tudi k ogledu bogate galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=239]

v/t/f: eH