Srne ne bodo več povzročale škode na celjskem pokopališču

24. 10. 2017 19:34

Srne na Mestnem pokopališču ne bodo več povzročale škode. Režijski obrat Mestne občine Celje je namreč danes na tisti strani pokopališča, ki ni ograjeno, namestil kemično ograjo, ki z vonjem odganja srnjad.

Po mnenju Lovske družine Grmada Celje je takšna rešitev najboljša in tudi najcenejša. Postavitev kemične ograje je namreč stala samo 25 evrov, sredstvo za odganjanje srn pa je nabavilo podjetje Veking d.o.o..

Občani so večkrat opozorili, da srne na grobovih pojedo vso cvetje in za sabo puščajo iztrebke. Največjo škodo so povzročale v pomladanskih in jesenskih mesecih, še posebej pa v dneh okoli 1. novembra, ko občani na grobove prinesejo cvetlične aranžmaje. Za nasvet, kako bi rešili ta problem, se je Mestna občina Celje obrnila na gospodarja Lovske družine Grmada in na Inšpekcijo za lovstvo in ribištvo, kjer so pojasnili, da na podlagi Zakona o divjadi in lovstvu pokopališče sodi v nelovne površine in da zato lovci na tem območju ne smejo loviti. Tudi krmljenje živali je po zakonu na tem območju prepovedano, zato postavitev krmilnic ne pride v poštev.

Na Mestni občini Celje menimo, da ograjevanje prostora ni rešitev problema, saj se s tem omeji vstop na pokopališče tudi ljudem, ki zato iščejo bližnjice. V preteklosti se je že zgodilo, da so neznanci s škarjami prerezali žičnato ograjo, ki meji na Vrtno in Brezovo ulico in s tem povzročili škodo. Mirno pot je potrebno ohraniti prevozno in prehodno.

V teh dneh je na pokopališču naraslo število kraj. Podjetje Veking d.o.o. je o tem že obvestilo Policijsko upravo Celje. Policisti izvajajo občasne obhode, vendar s tem vseh storilcev ne morejo pregnati. Na Mestni občini Celje tovrstnih kaznivih dejanj žal ne moremo preprečiti, si pa želimo, da bi ljudje na pokopališču tudi zaradi pietete do pokojnikov spoštovali tujo lastnino.

Mojca Grušovnik, odnosi z javnostmi MOC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 1,314 seconds.