Šrot pod drobnogledom nadzornega odbora občine

02. 12. 2017 07:38

Na ministrstvo za finance je pred meseci prišla anonimna prijava, v kateri prijavitelj trdi, da je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot osebno posredoval pri znižanju dajatev nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za trgovski center City Center.

Na občini znižanje dajatve pripisujejo napačnemu informativnemu izračunu, na kar jih je opozoril Euromarkt Center, ki v imenu City Centra plačuje nadomestilo. Strokovne službe občine so nato zgolj popravile prvotno napako.

Po poročanju spletnega Dela naj bi nadzorni odbor Mestne občine Celje (MOC) že nekaj mesecev imel pod drobnogledom potezo župana Bojana Šrota, ki se nanaša na plačevanje dajatev trgovskih centrov.

Anonimno prijavo je nadzornemu odboru posredovalo ministrstvo za finance. V njej prijavitelj Šrotu očita, da je enemu od večjih trgovskih centrov v Celju odobril nižjo ceno nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

Iz dokumentacije, ki jo je pridobil omenjeni portal je razvidno, da gre za trgovsko središče City center Celje ter da je informativni izračun NUSZ za City center za leto 2017 sprva znašal 417.135 evrov, po domnevnem Šrotovem posredovanju pa le 302.991 evrov. Župan je takšen znesek odobril 20. aprila. Kot pišejo v Delu, iz občinske uprave niti v štirih mesecih vsega še niso zadovoljivo pojasnili nadzornemu odboru, ki je očitke obravnaval že trikrat, nazadnje 16. novembra, piše spletno Delo.

Iz županovega kabineta odgovarjajo, da ni nihče osebno vplival na omenjeno znižanje dajatve, vendar je do nje prišlo zgolj zaradi lanske spremembe odloka za odmero NUSZ. Tudi na splošno naj bi se podatki glede tega pogosto spreminjali, kar ni nič nenavadnega.

“Odločbe se izdajajo na podlagi objektivnih podatkov. Zaradi sprememb ob sprejetju novega odloka je bil poslan poziv tudi zavezancu Euromarkt Centru, ki se z informativnim izračunom ni strinjal in je posredoval nove podatke. Na podlagi teh je bila zavezancu poslana nova napoved.”, so znižano dajatev City Centra pojasnili na občini Celje.

Dodali so, da naj bi bil župan Šrot glede napačnega izračuna samo obveščen s strani Euromarkt Centra, ki je plačnik dajatev za City Center, to informacijo pa naj bi potem zgolj posredoval strokovnim službam, ki so napako pri izračunu odpravile.

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 0,615 seconds.