Štajerska družinska zdravnica leta 2019 je Nataša Podbregar iz ZD Celje

30. 11. 2019 15:35
vsi-stajerski-zdravniki-foto-andrej-petelinsek-n
Vsi nagrajenci. Prva z leve stoji Nataša Podbregar (foto: Andrej Petelinšek)

Na tradicionalni podelitvi nazivov najboljših štajerskih zdravnikov leta, je nagrada za naziv Štajerska družinska zdravnica leta 2019 dobila celjska zdravnica Nataša Podbregar, dr. med., specialistka družinske medicine, ki svoje poslanstvo opravlja v Zdravstvenem domu Celje.

Časnik Večer in Zdravniška zbornica Slovenije sta na slovesnem dogodku v kongresnem centru Habakuk v Mariboru razglasili letošnje štajerske zdravnike leta. Priznanja so bila podeljena v petih kategorijah po izboru bralcev in za medicinski dosežek štajerske regije na podlagi izbora strokovne komisije zdravnikov.

natasa-podbregar
Nataša Podbregar, dr. med., specialistka družinske medicine (foto: Andrej Petelinšek)

Štajerska družinska zdravnica leta 2019 je postala celjska zdravnica Nataša Podbregar, dr. med., specialistka družinske medicine, ki svoje poslanstvo opravlja v Zdravstvenem domu Celje.

Kot so v obrazložitvi o zapisali podlejevalci, splošna zdravnica Nataša Podbregar, dr. med., specialistka družinske medicine v Zdravstvenem domu Celje svoje delo opravlja že 30 let, zadnjih deset let je tudi mentorica specializantom družinske medicine. Zanima jo več področij, zato zadnjih šest let ob službi dela na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Celju kot izvedenka invalidske komisije in obiskuje paciente na domu, kjer se srečuje s popolnoma drugo platjo medicine. V želji, da bi pripomogla k izboljšanju statusa zdravnikov, je zadnja tri leta tudi predstavnica Fidesa v ZD Celje. Zelo rada dela s specializanti, ker ji mlajše generacije povedo kaj o novostih v medicini, ona pa z njimi deli svoje izkušnje – tako oboji nadgrajujejo znanje.

Nagrade v ostalih kategorijah so prejeli…

štajerska pediatrinja leta 2019 je Tina Božičnik, dr. med., specialistka pediatrije iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru, štajerski ginekolog leta 2019 je Milan Lukman, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, ki že 25 let deluje v zasebni ginekološki ambulanti s koncesijo in sodeluje z ginekološko-porodniškim oddelkom Splošne bolnišnice Ptuj, štajerska specialistka sekundarne ravni za leto 2019 je Brigita Cvetko, dr. med., specialistka oftalmologije iz Splošne bolnišnice Ptuj. Štajerska zobozdravnica leta 2019 je vnovič Vesna Kaloh, dr. dent. med., specialistka čeljustne in zobne ortopedije z ortodontsko ordinacijo v Mariboru.

Medicinski dosežek štajerske regije za leto 2019 v UKC Maribor

Naziv medicinski dosežek štajerske regije za leto 2019 je šel v roke UKC Maribor – za torakoskopsko revaskularizacijo miokarda, ki jo od letos izvajajo na Oddelku za kardiokirurgijo UKC Maribor, in Borisu Robiču, dr. med., ki je metodo prinesel iz tujine, s sodelavci: kirurgoma Petrom Juričem, dr. med., in doc. dr. Mihom Antoničem, dr. med., instrumentarko Metko Žumer, perfuzionistoma Nikom Kotnikom in Zvonkom Lenartom ter anesteziologinjo Ireno Urbančič, dr. med.

Kaj je torakoskopska revaskularizacija miokarda

V svetu se minimalno invazivnih tehnik revaskularizacije srca, predvsem zaradi izredno drage opreme za robotsko kirurgijo, poslužujejo le redki, visoko specializirani centri.

S pomočjo ekipe iz enega vodilnih kardiokirurških centrov za minimalno invazivno srčno kirurgijo iz Hasselta v Belgiji, kjer so razvili torakoskopsko podprto tehniko revaskularizacije srca, so takšne posege začeli opravljati tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Doktor Boris Robič se je v omenjeni bolnišnici izobraževal in vsakodnevno opravljal minimalno invazivne operacije srca kar 5 let. Po odločitvi o vrnitvi v domovino se je Oddelek za kardiokirurgijo v UKC Maribor s svojim mladim kadrom, ki je bil vedno naklonjen uvajanju novosti v kirurgiji, izkazal za najboljšo izbiro.

Gre za prve takšne posege v Sloveniji in tudi širši regiji. Do sedaj so, kljub omejitvi indikacij, uspešno opravili že 10 takšnih posegov.

Vir: Zdravniška zbornica Slovenije, foto: Andrej Petelinšek

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 0,901 seconds.