Stališče kolegija Muzeja novejše zgodovine Celje do načrtovane reorganizacije celjskih muzejskih zavodov

10. 03. 2016 07:57

mnzcKot smo že napovedali, je kolegij Muzeja novejše zgodovine Celje predstavil svoje stališče do načrtovanje reorganizacije celjskih muzejskih zavodov. 

Na seji Mestnega sveta, ki je potekala 6. oktobra 2015, je bil napovedan začetek postopka združevanja obeh celjskih muzejev. Poleg tega naj bi bila o tej problematiki izvedena javna in strokovna razprava.

V Muzeju novejše zgodovine opozarjajo, da niso nasprotniki pozitivnih sprememb, sinergij in racionalizacije delovnih procesov, poleg tega pa načeloma ne nasprotujejo združitvi obeh muzejev v nov muzejski zavod.

Kljub temu pa do omenjene združitve ostajajo močno zadržani, saj predvidevajo, da bi v konkretni praksi prinesla več slabega kot dobrega. In sicer tako iz poslovnega kot vsebinskega vidika.

Eden izmed njihovih glavnih pomislekov je preobremenitev skupnih služb, poleg tega pa bi tudi en direktor najverjetneje potreboval kakšnega formalnega in zato dodatno nagrajenega pomočnika. Prihranki pri kadrih bi bili posledično zanemarljivi, razen v primeru sistematičnega odpuščanja delavcev in zmanjšanja obsega dela, kar pa najbrž ni v interesu Mestne občine Celje kot ustanovitelja obeh zavodov.

Poleg tega načrt združevanja prinaša tudi veliko nevarnost, da Ministrstvo za kulturo kot večinski financer obeh muzejev, še posebej MNZC, v novih razmerah ne bo zgolj seštelo in s tem ohranilo svojih dosedanjih vložkov, temveč bo sredstva za združen muzej zmanjšalo, s čemer bosta največ izgubila prav Celje in njegova kulturna dediščina.

Nadaljnje je iz vsebinskega vidika racionalizacije in potrebe po skupni muzejski in zbiralni politiki problematično tudi razmejeno delovanje obeh muzejev, ki sta si vsebinsko zelo različna. Tako glede gradiva, ki ga hranita in zgodovinskega obdobja, ki ga pokrivata, kot tudi njunega muzeološkega pristopa in poslanstva.

Poleg tega MNZ še poudarja, da je večino dejansko pozitivnih vidikov morebitnega združevanja, kot so boljša promocija, koordinacija, koncentracija sredstev in kadrov, skupni depoji in projekti itd., ter posledično tudi prihranek javnih sredstev mogoče udejanjati že zdaj.

Foto: zgodovina.si

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 3,703 seconds.