Starodobna jadralna letala zavzela celjsko nebo (foto, video)

05. 08. 2022 09:03

Od ponedeljka na športnem letališču Levec, v organizaciji Letalske zveze Slovenije (LZS) in Aerokluba Celje (AKC), poteka mednarodno srečanje starodobnih jadralnih letal s celega sveta. Gre za že 49. tovrstno srečanje, prvič sploh pa ga gostimo v Sloveniji.

Športno letališče v Levcu te dni gosti eminentno zračno floto. Na njem se odvija 49. mednarodno srečanje starodobnih jadralnih letal. Krovna mednarodna letalska organizacija (Vintage Glider Club – VGC) je organizacijo tega dogodka prvič v zgodovini zaupala Sloveniji. Komisija mednarodne letalske organizacije je namreč ocenila, da sta Letalska zveza Slovenije in Aeroklub Celje, tako po organizacijski kot infrastrukturni plati, najprimernejša izbira za letošnje srečanje. Tudi sicer je Slovenija prva država na območju bivše države, ki gosti ta dogodek.

V Levcu sbranih preko 40 starodobnih jadralnih letal, najstarejši star 89 let

Na srečanju v Levcu se je zbralo preko 80 pilotov s preko 40 starodobnimi jadralnimi letali iz 15 držav. Ti se s svojimi piloti vsako dan okoli 10. ure prepeljejo iz hangerjev na vzletno točko, od koder okoli 12. ure začnejo vzletati na nekajurno vožnjo nad Celjsko kotlino. Najstarejše udeleženo jadralno letalo v Levcu je češka Rana (pilotira jo Jiří Lenik), ki je luč sveta ugledala leta 1933, najmlajše jadralno letalo na srečanju pa je bilo izdelano leta 1988.

Ravno starodobniki, ki te dni prijateljujejo z nebom nad Celjem, so igrali tudi pomembno vlogo v razvoju sodobnega letalstva, kar znajo poudariti tudi piloti in organizatorji srečanja. “Brez teh začetkov letenja s takšnimi, danes že starodobniki in spoznanj narave in aerodinamike, ne bi bilo mogoče govoriti o sodobnem potniškem prometu z milijoni prepotovanih kilometrov in prepeljanih potnikov,” pravijo.

Lepo vreme zadnjih dni tudi skrbi, da tako piloti kot obiskovalci v popolnosti uživajo v velikem letalskem dogodku in impresivnih letečih starostnikih. Starodobna jadralna letala bodo nad celjskim nebom krožila vse do petka, 12. avgusta, ko se srečanje tudi uradno zaključi. Podrobnosti o dogodku, starodobnih jadralnih letalih in njih pilotih najdete na uradni spletni strani dogodka – tukaj.

Galerija fotografij iz Levca (foto: Peter Fartelj in Celje.info):

B.S.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
297 queries in 9,083 seconds.