Stavke zdravnikov ne bo


Stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je potrdil v ponedeljek parafiran dogovor med vlado in sindikatom. Za sredo napovedana zdravniška stavka je tako začasno zamrznjena. Podrobnosti sporazuma bodo znane jutri. Če bi odločitev o stavki obveljala, bi se ta začela v sredo, 19. oktobra 2022 ob 7. uri in trajala do preklica.

Zdravniki in zobozdravniki bodo jutri delali normalno, potem ko je stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides dal zeleno luč v ponedeljek parafiranemu dogovoru med vlado in sindikatom. Kot je dejal vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič, so bila pogajanja dolga in zahtevna, a je bil na koncu dosežen konsenz, saj naj bi vlada dala resne in pomembne zaveze.

“Stavka je zamrznjena, vendar začasno. Vlada je dala resne zaveze, dogovorjena je bila natančna časovnica. Vladni strani dajemo priložnost, da zaveze uresniči. Ves čas bomo podrobno spremljali in ocenjevali potek in poteze vlade. Naredili smo pomemben korak k cilju, za dosego katerega so nas pooblastili člani na letni konferenci. Zaradi dogovora podpisnikov o nerazkrivanju vsebine sporazuma bomo za podrobno predstavitev njegove vsebine na razpolago po podpisu, ki je predviden 19. 10. 2022 ob 15. uri.

Glavni stavkovni odbor je pooblastil skupino za pogajanja o sklenitvi aneksa k Posebnemu tarifnemu delu Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike za rešitev najbolj perečih vprašanj, ki jih je potrebno nasloviti takoj. Ta pogajanja so se danes že začela,” so sporočili iz Fidesa.

Kaj bi lahko vključeval dogovor?

Po poročanju portala N1info naj sporazum ne bi predvideval dviga plačnih razredov, pač pa naj bi se ministrstvo za zdravje in vlada zavezala, da bosta prihodnje leto za zdravstvo znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju oblikovala ločen plačni steber.

Sredi septembra, ko je bila stavka napovedana, je bila ena izmed glavnih zahtev Fidesa izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo Zakona o zdravniški službi, ter pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem ves čas poudarjal, da vlada ni naklonjena izstopu zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Vlada naj bi po poročanju N1info Fidesu na začetku pogajanj ponudila različne dvige plač za različna zdravniška delovna mesta. Štiri razrede naj bi po vladnem predlogu pridobil zdravnik sekundarij, ki je med vsemi zdravniškimi delovnimi mesti najnižje na plačni lestvici v javnem sektorju. Sedaj zdravnik sekundarij začne v 31. plačnem razredu s 1.493 evri osnovne mesečne bruto plače, 35. razred pa bi temu kadru prinesel okoli 250 evrov večjo plačo. Drugi zdravniki bi po vladnem predlogu pridobili od enega do tri plačne razrede, k čemur pa naj bi se že štel en plačni razred, ki ga bodo, zaradi inflacije, aprila prihodnje leto prejeli vsi javni uslužbenci.