Omikron BA.2 prisoten že v 80 % okužb. Pogoj PCT se popolnoma ukinja v vseh zdravstvenih in socialno varstvenih dejavnostih


V skladu s priporočili Strokovne svetovalne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije je, zaradi ugodnejše epidemiološke slike in značilnosti različice Omikron, vlada sprejela, da pogoja prebolevnosti, cepljenja oziroma testiranja (pogoj PCT), ni več potrebno izpolnjevati:

  • uporabnikom in obiskovalcem storitev bolnišnic;
  • uporabnikom in obiskovalcem izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, ki izvajajo nastanitev;
  • uporabnikom in obiskovalcem storitev izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev.

Pogoj PCT se torej popolnoma ukinja v vseh zdravstvenih in socialno varstvenih dejavnostih. V skladu s priporočili strokovne skupine pa ostaja obvezna uporaba zaščitnih mask (tipa II ali IIR, tipa FFP2 ali FFP3) pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih izvajalcev zdravstvene dejavnosti in izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev. Prav tako v slednjih ostaja tudi ukrep obveznega razkuževanja rok. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

V zadnji analizi vzorcev, ki jo opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je delež različice omikrona BA.2 že okoli 80 %. Najnovejša analiza NLZOH – tukaj.

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 6.884 testov (5.986 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 898 molekularnih PCR testov) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 604 okužb, kar je 40,1 % manj kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 1.009 okužb. V zadnjih sedmih dneh je bilo število dnevno potrjenih okužb vselej pod 1000.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 10.374 (10.052).

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 72 covidnih bolnikov, kar je 1 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 15 potrebuje intenzivno covid nego, 4 manj kot dan prej (6 od teh ima vodilno diagnozo covid-19). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 10 obolelih, odpustile pa 13 prebolevnikov. Včeraj je umrl 1 bolnik obolel za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.617 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 69 okužb (prejšnji teden 107). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 19, sledijo Velenje 11, Laško 8, Šoštanj 5, Zreče 4, Rogaška Slatina 2, Rogatec 2, Slovenske Konjice 2, Vransko 2, Žalec 2, Dobje 1, Gornji Grad 1, Luče 1, Mozirje 1, Podčetrtek 1, Polzela 1, Prebold 1, Šentjur 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šmartno ob Paki 1, Tabor 1, Vojnik 1.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 12 bolnikov (dan prej 11), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj na navadni oddelek sprejeli 1 covidnega bolnika, odpustili so 0 prebolevnikov.

B.S.