Število hospitaliziranih je začelo padati. Nakazujejo se ugodne razmere za praznike


Epidemiološko stanje v Sloveniji se še naprej izboljšuje, umirjanje naraščanje števila okužb pa se je vendarle začelo odražati tudi v bolnišnicah, kjer je število hospitaliziranih v zadnjih dveh dneh padlo za okoli 50 bolnikov s covidom-19. Infektologinja Bojana Beović je ob tem dejala, da so razmere trenutno ugodne. “Če bomo vztrajali pri ukrepih, ki jih izvajamo zdaj in ki so pravzaprav skoraj normalno življenje, potem je lahko stanje do praznikov kar nekoliko boljše kot zdaj, bolnišnice bolj prazne, kar bi lahko pomenilo, da bi še kakšen ukrep lahko malo sprostili, vendar bi bilo to lahko tudi nevarno, saj je v Sloveniji še precej za virus občutljivih ljudi, kar bi lahko prineslo nove pospešitve epidemije,” je pojasnila za Odmeve na TV Slovenija in dodala, da je najbolje, da se pripravimo na praznike, ki bodo potekali “skoraj normalno” s PCT-pogojem, ki ga že dobro poznamo. Poudarila je da ob morebitnih družinskih srečanjih poskrbimo, da smo cepljeni ali testirani.

Je pa koordinator za covid bolniške postelje Robert Carotta na današnji novinarski konferenci temu dodal: “Če bi mi avgusta kdo rekel, da bomo imeli novembra prek 200 intubiranih, mu tega ne bi verjel. Da se slovensko zdravstvo drži po koncu, gre zahvala požrtvovalnosti zdravstvenega osebja. Kar 80 % intenzivnih bolnikov je starih med 50 in 75 let, več kot 80 odstotkov je necepljenih. Od tistih, ki so cepljeni, ima vsak vsaj eno kronično bolezen, ki bistveno zmanjša imunski odziv.” Opozorila je, da kljub koncu naraščanja okužb še vedno stojimo na robu prepada, vsak najmanjši sunek pa nas lahko pahne v globino in dodal je: “Upajmo, da se najslabše projekcije, po katerih bi potrebovali 320 postelj, ne bodo uresničile. V zadnjih dneh se število hospitaliziranih ne zvišuje, padanje okužb na državni ravni nam daje upanje, da vidimo luč na koncu tunela. Vzemimo že enkrat usodo v svoje roke in recimo temu gospodu covidu adijo in nikoli več.” je dejal Robert Carotta.

IJS: Epidemija upada z razpolovnim časom približno 16 dni

Tudi dr. Matjaž Leskovar, raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, ki opravlja analize epidemiološke situacije, v zadnji raziskavi ugotavlja, da epidemija upada z razpolovnim časom približno 16 dni. Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec leta. “Vpliva božično-novoletnih praznikov za zdaj še nismo upoštevali. Novo različico omikron bomo vključili v model, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike. Takrat bomo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot smo to že prikazovali za različico alfa in delta. Dosledno izvajamo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni,” zapiše v analizi. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,75.

Trenutno je delež kužnih približno 2,2 % prebivalstva oz. približno vsak 45. prebivalec. Ocenjujemo, da je dovzetnih približno slaba tretjina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 8 tisoč prvih odmerkov* na teden oz. 0,4 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 38 tisoč okuženih** na teden oz. 1,8 % prebivalstva na teden. Aktualno analizo najdete tukaj.

Epidemija še naprej upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 66.452 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 2.257 okužb, kar je 28,2 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 3.143 oseb.

Opravljenih je bilo 59.478 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 6.974 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 2.257 okužb z deležem pozitivnih izvidov 32,4 %.

Hospitaliziranih so 1.107 covidni bolniki oz. 21 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 277 potrebuje intenzivno covid nego oz. 3 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 27 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 27 let. Včeraj je umrlo 16 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.240 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.063 okuženih oseb (včeraj 2.189). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.664 (včeraj 1.760).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 35.072 (včeraj 37.095).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 220 okužb (prejšnji teden 342). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 42, sledijo Celje 27, Žalec 25, Slovenske Konjice 20, Šoštanj 13, Vojnik 11, Laško 9, Šentjur 8, Rogaška Slatina 7, Polzela 6, Braslovče 5, Kozje 4, Prebold 4, Šmarje pri Jelšah 4, Štore 4, Vitanje 4, Dobrna 3, Gornji Grad 3, Ljubno 3, Luče 3, Mozirje 3, Zreče 3, Nazarje 2, Šmartno ob Paki 2, Vransko 2, Rečica ob Savinji 1, Solčava 1, Tabor 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 218,1 (včeraj 235,6).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 128 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 135). 30 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 12 bolnikov s hudim potekom covida-19, odpustili so 17 prebolevnikov, v SB Celje sta umrla 2 covidna bolnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.231.214 oseb. To je 58 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.149.788 oz. 55 % vseh prebivalcev (65 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: IJS