Število intenzivnih covid postelj povečano na 302: “V tem trenutku ne bi mogli poskrbeti za večjo nesrečo z večjim številom ponesrečencev”


Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o spremembi roka za izplačilo povračila izgubljenega dohodka za obdobje od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021, ki je enoten. Povračilo je izplačano najpozneje do 15. februarja 2022. Možno je podaljšanje upravičenega obdobja za šest mesecev, in sicer na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije v okviru nove dovoljene sheme državnih pomoči. Upravičencu se povrne delno izgubljeni dohodek zaradi razloga odrejene karantene na domu, nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, če ne more opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu. Med upravičene razloge ni vključena višja sila zaradi zaustavitve javnega prevoza ali zaradi zaprtja mej. Tovrstna razloga tudi nista bila vključena v dosedanjih predpisih, ki so urejali istovrstno upravičenje za samozaposlene, družbenike in kmete. Višina delno povrnjenega izgubljenega dohodka znaša 250 evrov za vsako karanteno ali višjo silo zaradi obveznosti varstva otroka. V enem mesecu lahko prejme upravičenec največ 750 evrov.

Zadnja analiza dr. Matjaža Leskovarja, raziskovalca na Institutu Jožef Stefan tako kaže, da epidemija okuževanja počasi upada, vrh/plato v enotah intenzivne terapije pa bomo predvidoma dosegli konec meseca, ko bomo verjetno presegli 300 covidnih bolnikov. “Izogibajmo se vsem dejavnostim, kjer bi se lahko poškodovali in potrebovali intenzivno terapijo, kajti situacija je skrajno resna. Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajamo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bo začela spet naraščati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni,” ob tem v najaktualnejšem poročilu zapišejo raziskovalci IJS. Dodajo, da kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,95. Pkriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi.

Ugotavljajo, da je trenutno delež kužnih približno 2,7 % prebivalstva oz. približno vsak 40. prebivalec. Ocenjujejo, da je dovzetnih približno slaba tretjina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 12 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,6 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 54 tisoč okuženih na teden oz. 2,6 % prebivalstva na teden. Celotno poročilo je na voljo tukaj.

Vse covidne bolnišnice v Sloveniji delujejo kot enotna bolnišnica

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da trenutno vseh 15 slovenskih covidnih bolnišnic deluje kot enotna slovenska bolnišnica po principu kriznega upravljanja, pri čemer vsak dan usklajujejo in prerazporejajo zmogljivosti in kadre. Trenutno je skupaj na voljo 1020 bolnišničnih postelj (zasedenih je 87 odstotkov) ter 302 covidni intenzivni postelji (zasedenih je 94 odstotkov). Še nedavno je minister za zdravje povedal, da je maksimalno število pacientov na intenzivni covid negi, pri katerem se še lahko nudi minimalen standard obravnav, 288.

Vindišar je še povedal, da so se covidne bolnišnice tudi notranje reorganizirale. Na covidne oddelke so notranje preraporedili 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medisinskih sester in 645 sreddnjih medicinskih sester. Za pomoč pa so se javili tudi zaposleni pri koncesinarjih in zasebnikih, študentje medicine, zdravstvene nege in dijaki. Skupaj jih je trenutno 249, prevladujejo pa zobozdravniki in zdravniki.

“Intenzivna postelja ni samo ležišče, je postelja, ob kateri je ventilator, kup drage druge medicinske opreme, vsaj en zdravnik, štiri intenzivne medicinske sestre. To je standard v normalnih razmerah, standardi so danes popolnoma drugačni. Prepolovljeno je število zdravnikov na pacienta, prav tako kader zdravstvene nege. V prostoru, kjer sta bili prej dve postelji, so danes tri,” je dejal Vindišar.

“Ko vzpostavimo novo posteljo, vzamemo kader z drugih oddelkov, kjer je imel prej drugo zadolžitev. Tu so najbolj na udaru anesteziologi internist. Ko prerazporedijo zdravnika in medicinsko sestro na covidni oddelek, jo odvzamejo z drugega delovišča, kjer posledično delo ni opravljeno. To pomeni, da v zdravstvu trenutno, razen obravnave nujnih primerov, onkoloških pacientov, porodnic, nosečnic, vse stoji. Nenujni posegi se ne ivajajo,” je še povedal Vindišar in izrazil bojazen, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi uspaval pacienta za operacijo in dodal, da v tem trenutku ne bi mogli več poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo z večjim številom ponesrečencev. Pozval je, naj se zaradi kadrovske stiske v bolnišnicah ljudje izogibajo adrenalinskim športom in aktivnostim, ki predstavljajo tveganje za poškodbe. “Ta trenutek so vsekakor v ospredju pacienti, ki se dušijo ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Vse aktivnosti so tako usmerjene v to, da nihče, ki bi potreboval intenzivno zdravljenje, ne bi ostal brez te možnosti, je še dodal,” je dejal Vindišar.

Epidemija upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 66.040 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 3.144 okužb, kar je 26,6 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 4.282 oseb. Epidemija je glede števila potrjenih primerov okužb začela upadati.

Opravljenih je bilo 57.422 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 8.618 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 3.144 okužb z deležem pozitivnih izvidov 36,5 %.

Hospitaliziranih so 1.168 covidni bolniki oz. 15 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno (glede na podatke Covid-19 Sledilnika) 279 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 manj kot dan prej. Glede na najnovejše vladne podatke pa pomoč na intenzivni covid negi potrebuje že 283 covidnih bolnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 10 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 32 let. V bolnišnice je bilo sprejetih 119 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 105 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 23 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.103 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.928 okuženih oseb (včeraj 3.090). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 2.062 (včeraj 2.125).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 43.457 (včeraj 44.796).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 342 okužb (prejšnji teden 507). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 41, sledijo Velenje 37, Šmarje pri Jelšah 27, Rogaška Slatina 26, Slovenske Konjice 26, Šentjur 24, Laško 19, Šoštanj 18, Kozje 17, Podčetrtek 17, Žalec 15, Vojnik 13, Rogatec 9, Štore 9, Zreče 9, Ljubno 8, Prebold 5, Šmartno ob Paki 5, Luče 4, Braslovče 3, Dobrna 3, Polzela 2, Mozirje 1, Nazarje 1, Rečica ob Savinji 1, Solčava 1, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 315,3 (včeraj 338,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 134 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 129). 34 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 15 covidnih bolnikov, odpustili so 10 prebolevnikov. Največ covidnih bolnikov doslej so imeli v SB Celje hospitaliziranih 28. novembra lani, ko je pomoč potrebovalo 161 obolelih za covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.223.965 oseb. To je 58 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 68 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.140.332 oz. 54 % vseh prebivalcev (64 % vse odrasle populacije).

V svetovalni skupini sicer že zdaj priporočajo poživitveni odmerek vsem starejšim od 50 let, kroničnim bolnikom, njihovim družinskim članom, zaposlenim na izpostavljenih delovnih mestih in vsem, ki so se cepili s cepivom AstraZenece ali Janssena.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: SB Celje