Število okuženih spet nekoliko padlo, bolnišnice pa se polnijo. V Celju rekordnih 92 okužb. Vlada danes o epidemiološkem semaforju


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 34.173 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.189 okužb, prejšnji teden jih je bilo 1.571. Že drugi dan zapored je število okužb na ravni države padlo, se je pa ponovno povečalo število hospitaliziranih. Število hospitaliziranih se po dosedanjih izkušnjah začne povečevati po približno enem do dveh tednih od začetka naraščanja števila okužb. Trenutno povečevanje hospitaliziranih tako sovpada z dogajanjem v minulih tednih.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.301 (včeraj 13.395) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 29.361 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.812 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.189 okužb z deležem pozitivnih izvidov 24,7 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 895 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 889.

Število hospitaliziranih covid bolnikov je tudi včeraj povečalo. Trenutno je hospitaliziranih 581 covidnih bolnikov, od tega jih je 131 na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.092 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 225 okužb (pred tednom dni 251).

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji se je nekoliko znižalo in je 137 (včeraj 141).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v Sloveniji zaenkrat primerov s strdki po cepljenju z AstraZeneco nimamo, verjetnost za pojav teh je po dosedaj znanih podatkih 1 na 1.000.000 cepljenj, če bi torej pri nas cepili vse državljane naenkrat bi imeli le dva takšna primera
  • varnostni odbor Evropske agencije za zdravila (EMA) bo krvne strdke uvrstili med izjemno redke stranske učinke cepiva AstraZenece
  • Slovenija bo cepljenje nadaljevala po načrtu, kar pomeni, da bo s cepivom AstraZenece za zdaj cepila starejše od 60 let

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 13 (včeraj 222). Naša regija je po zaslugi velikonočnega ponedeljka ponovnov rdeči fazi.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 962 (-26 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb pa je 372 (slovensko povprečje 296). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.993 okužb (-143 glede na včeraj).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 76 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej), kar je največ po 12. februarju, ko so v celjski bolnišnici zdravili 84 covidnih bolnikov. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 jih je 15 na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 10 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 5. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 415 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 225 okužb (prejšnji teden 251). Največ v občini Celje 92 (takoj za Ljubljano s 139 okužbami), kar je tudi največ od začetka epidemije. Prejšnje rekordno število dnevno potrjenih okužb je bilo zabeleženo prejšnji teden, 31. 3. 2021, ko so v Celju potrdili do takrat rekordnih 85 okužb. Sledijo Žalec 26, Šentjur 22, Vojnik 14, Velenje 9, Braslovče 8, Laško 7, Šmarje pri Jelšah 7, Prebold 6, Rogaška Slatina 5, Ljubno 4, Dobje 3, Vransko 3, Dobrna 2, Kozje 2, Rogatec 2, Slovenske Konjice 2, Šoštanj 2, Štore 2, Zreče 2, Mozirje 1, Podčetrtek 1, Polzela 1, Šmartno ob Paki 1, Tabor 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.189 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.571. Že drugi dan zapored se je izboljšala epidemiološka slika na nacionalni ravni, na drugi strani pa so se začele hitro polniti bolnišnice.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.092 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 895 okuženih oseb (včeraj 950). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 889 (včeraj 943).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 8. Sprejetih je bilo 71 covidnih bolnikov (24 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 60 bolnikov oz. 37 več kot dan prej. V bolnišnicah so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19 – 2 na intenzivnem oddelku. V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 581 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 131.

Po podatkih NIJZ-a je bil do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 287.010 državljanov (okoli 13,7 %), z drugim odmerkom pa 119.205 državljanov.

AstraZeneca še naprej po programu

Varnostni odbor Evropske agencije za zdravila (EMA) je danes sporočil, da bo krvne strdke uvrstili med izjemno redke stranske učinke cepiva AstraZenece.

Do 4. aprila so na območju evropskega gospodarskega območja in Združenega kraljestva, kjer je bilo s cepivom AstraZenece cepljenih okoli 34 milijonov ljudi, zaznali 169 primerov možganskih krvnih strdkov oz. cerebralne venske sinusne tromboze ter 53 primerov venske tromboze. Samo v Združenem kraljestvu je o krvnih strdkih po cepljenju poročalo 79 ljudi, 19 jih je umrlo, dve tretjini primerov, ki so poročali o strdkih, pa je bilo žensk. Med mrtvimi so bile osebe stare med 18 in 79 let.

Številke kažejo, da je pojav krvnih strdkov pri uporabi cepiva AstraZenece izjemno redek primer. Veliko večja verjetnost je denimo, da se krvni strdki pojavijo pri ženskah, ki se poslužujejo kontracepcijskih tabletk.

V EMI so ponovili, da so koristi cepiva veliko večje od tega zelo redkega stranskega učinka, odločitev glede morebitnih omejitev uporabe cepiva AstraZeneca pri določenih skupinah prebivalcev pa prepuščajo posameznim državam.

“Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta,” je cepivo AstraZeneca in odločitev EME za MMC komentiral Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo

Slovenija bo cepljenje nadaljevala po načrtu, kar pomeni, da bo s cepivom AstraZenece za zdaj cepila starejše od 60 let. V prihodnjih dveh tednih pa bo Slovenija sprejela tudi odločitev, ali bo to cepivo uporabljala tudi za mlajše osebe, kot je to že pravksa v nekaterih evropskih državah.

Strokovna skupina o semaforju

Strokovna skupina za covid-19 je v ponedeljek razpravljala o spremembah vladnega semaforja. Po besedah vodje skupine Mateje Logar bodo zagotovo predlagali spremembe glede šol, morda pa tudi glede odprtja teras gostinskih lokalov. Prioriteta je predvsem zagotavljanje odprtja šol tudi če bo država v rdeči fazi epidemije. Logarjeva je sicer včeraj še enkrat zatrdila, da je vnovično odprtje šol še vedno predvideno za ponedeljek, 12. aprila. Po mnenju Logarjeve naj bi se to zgodilo ne glede na to, ali bo do takrat steklo samotestiranje dijakov in osnovnošolcev, saj samotestiranje naj ne bi bilo pogoj za odprtje šol.

Prostovoljno neinvazivno samotestiranje učencev zadnje triade in dijakov bi lahko steklo že prihodnji teden. Za zdaj je znano, da bi testiranja učenci in dijaki izvajali sami doma, po potrebi (ob pozitivnem izvidu) pa bi jih dopolnil PCR-test. Podobnega sistema se poslužujejo tudi v avstrijskih šolah. Slovenija naj bi že 14. aprila prejela približno 300.000 testov, v drugi polovici meseca pa bi se samoterstiranje že lahko začelo.

Kot je včeraj še dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, bo vlada poleg odprtja šol ta teden morala doreči še vrsto drugih ukrepov. Med morebitnimi spremembami se omenja tudi omilitev poslovanja gostincev na prostem oz. odpiranje teras gostinskih lokalov. Na današnji novinarski konferenci sicer minister o podrobnosti predlogov ni želel govoriti. Vlada bo glede predlogov strokovne skupine odločala danes.

B.S.