Stroka o varnosti kolesarjev in motoristov


Na včerajšnji novinarski konferenci, ki je bila sklicana ob začetku motoristične in kolesarske sezone in so jo pripravili na Policijski upravi Celje, so širši javnosti dejstva in spoznanja o najbolj ranljivih udeležencih v cestnem prometu predstavili Edi Baumkirher, komandir Postaje prometne policije Celje, Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije PU Celje, ultrakolesar Marko Baloh, predstavnik Splošne bolnišnice Celje, specialist kirurg travmatalog Andrej Strahovnik, predsednik Motokluba Savinja Celje in predstavnik Zveze motoklubov Slovenije spodnje Štajerske regije Franc Štorman ter Jože Ovčar, član Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske.

Edi Baumkirher, komandir Postaje prometne policije, je uvodoma predstavil aktivnosti, ki so jih na Policijski upravi Celje letos pripravili za večjo varnost voznikov enoslednih vozil. Izpostavil je srečanje s predstavniki moto klubov 17. marca 2011, ki se ga je udeležilo 50 predstavnikov iz 39 moto klubov celjske in koroške regije. Hkrati je prisotne seznanil, da bodo v naslednjih dneh vsi lastniki motornih koles in koles z motorjem na celjskem preko pošte prejeli zloženko s preventivnimi vsebinami ter povabil motoriste na praktično usposabljanje, ki bo 16. in 17. aprila na poligonu ZŠAM Savinjske doline v Ločici ob Savinji.

Mag. Elvis Herbaj je predstavil statistične podatke na temo problematike kolesarjev ter voznikov motornih koles in koles z motorjem v cestnem prometu.

Ultrakolesar Marko Baloh, štirikratni udeleženec dirke čez ZDA in svetovni rekorder v 12 in 24-urni vožnji ter vožnji na 1.000 km in 200 milj, je opozoril na ogroženost kolesarjev v cestnem prometu in hkrati poudaril pomen srečanj, kot je bila ta novinarska konferenca.

Andrej Strahovnik, dr. med., specialist splošne kirurgije, je spregovoril o najpogostejših poškodbah motoristov in potnikov na motornih kolesih, o posledicah poškodb ter opozoril na najnujnejše ukrepe ob prometnih  nesrečah.

Predsednik Zveze moto klubov Slovenije spodnje Štajerske regije, Franc Štorman, je poudaril pomen dobrega sodelovanja med policijo in moto klubi, spregovoril pa je tudi o ogroženosti voznikov motornih koles v cestnem prometu.

Novinarsko konferenco so zaokrožili s tragično osebno izkušnjo Jožeta Ovčarja, člana Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske, ki se je pred leti hudo poškodoval v prometni nesreči.

M. T.