Država se zapira – omejitve, ki bodo veljale 11 dni. Velenje in Celje med izstopajočimi po pojavnosti angleškega seva v odpadnih vodah


VLADA JE POTRDILA ZAPRTJE DRŽAVE OD ČETRTKA, 1. 4. 2021, DO VKLJUČNO NEDELJE, 11. 4. 2021
Sprejeti ukrepi vlade, ki bodo veljali v času zaprtja oz. od 1. do vključno 11. aprila 2021:
 • ustavlja se večina storitvenih dejavnosti, izjeme pa veljajo za lekarne, bencinske servise, banke, dimnikarje, pošto, servisne dejavnice, gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in drugih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja
 • dovoljeno bo pripravljati hrano za dostavo, tudi v menzah – in to brez testiranja
 • ob testiranju bodo lahko odprte živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, trgovine s področja kmetijstva, tržnice, tehnično blago, trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve
 • ponovno je obvezno nošenje mask na zunanjih javnih površinah
 • do 12. aprila se vrača šolanje na daljavo, v vrtcih in prvi triadi bo zagotovljeno varstvo za starše, zaposlene v nujni infrastrukturi
 • še naprej bodo delovali programi otrok s posebnimi potrebami, izjema je tudi delo v vzgojnih zavodih
 • ostajajo le izjeme za vrhunski šport in državne reprezentance
 • za vse ostale se športna aktivnost ustavlja
 • pri rekreativnih športih je dovoljeno gibanje posameznika ali družine na prostem ob upoštevanju ukrepov NIJZ
 • izjema so tudi v primeru velikih mednarodnih tekmovanj, tako bo Evropsko prvenstvo v nogometu U21, ki ga gosti tudi Celje, lahko potekalo nemoteno naprej
 • na delovnih mestih državne uprave bo največ 20-odstotkov uslužbencev
 • upravne enote izvajajo samo nujne zadeve, za te se je treba naročiti
 • zapirajo se smučišča, javni potniški promet bo potekal v skladu s počitniškim voznim redom, zapirajo se tudi šole vožnje in pripadajoča izobraževanja, v tem času ne bo tehničnih pregledov
 • do 9. maja se podaljšajo prometna in vozniška dovoljenja
 • 11 dni bo prepovedano tudi rekreativno letenje
 • že z jutrišnjim dnem (29. 3.) ni več dovoljeno potovati v rdeče države, prav tako za vrnitev v državo ni dovolj izvid hitrega testa, ampak zgolj PCR test izdan v schengenskem območju
 • po 1. aprilu bo prehod meje mogoč le za dvolastnike, za delo ali nujne primere za varovanje življenja
 • gibanje je omejeno na statistično regijo ne glede na barvo semaforja
 • vstopi v državo in prehodi meje statistične regije so mogoči za cepljene ali tiste, ki so covid-19 preboleli – oboje v zahtevanem časovnem obdobju
 • začasno je prepovedano zbiranje ljudi, to je dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka
 • izjema je velikonočna nedelja 4. aprila, ko se bosta lahko dve gospodinjstvi družili izven regije
 • policijska ura med 22. in 5. uro ostaja, prepovedani so shodi, poroke…
 • zapirajo se galerije, muzeji, knjižnice, ograjeni parki…
 • zapirajo se verski objekti, bogoslužja se lahko izvajajo brez navzočnosti vernikov, ohranja se neposredna verska oskrba ljudi v nujnih primerih

Več podrobnosti na vladnem portalu – tukaj

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 10.041 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 640 okužb, prejšnji teden jih je bilo 517.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je je 12.341 (včeraj 12.182) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 6.580 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.461 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 640 okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 950 okuženih oseb.

Hospitalizirnih je trenutno 499, od tega 106 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 4.018 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 51 okužb (pred tednom dni 56). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 134 (včeraj 135).


Poudarki:
 • statistični podatki na regijski in državni ravni
 • 11-dnevno zaprtje države, šole na daljavo, ponovno obvezno nošenje mask na zunanjih javnih površinah

11-dnevno zaprtje države, angleška različica najbolj prisotna v Velenju

Na posvetu na temo epidemiološkega stanja, ki ga je organiziral predsednik republike Slovenije Borut Pahor, je minister za zdravje Janez Poklukar med drugim predstavil stanje glede prisotnosti angleške različice novega koronavirusa, ki trenutno vzbuja največ skrbi in je eden glavnih razlogov za hitro napredujoči tretji val epidemije. Poklukar je predstavil analize odpadnih voda v katerih strokovnjaki v zadnjem obdobju ugotavljajo tudi prisotnost angleške različice. Povedal je,da so v tem trenutku med kraji, kjer so ugotovili največjo prisotnost angleške različice virusa, najbolj obremenjeni Velenje, Celje in Maribor. Tu gre po besedah ministra Poklukarja v naslednjih dneh tudi pričakovati porast primerov okužb s tem sevom. Predvsem močno izstopa v Velenju, kjer je delež te angleške variante kar 48 %. Po dosedanjih dognanjih strokovnjakov, se po približno tednuali dveh, ko se v odpadnih vodah zazna povečanje prisotnosti virusa, to odrazi tudi v povečevanju potrjenih primerov na testiranjih.

Angleška različica ima 65 % višjo sposobnost prenosa, zato je pri tej različici že manjša količina virusa dovolj za okužbo. Posledično bo ta različica izpodrinila prvotno različico novega koronavirusa. Povzroča dolgotrajnejšo okužbo, več prenosov in več hospitaliziranih. Večje je tudi število težjih potekov. Vse našteto predvsem na račun hitrejšega širjenja in posledično večjega števila okuženih. “Zaenkrat ni dokazov, da bi imel ta virus višjo smrtnost, ima pa lahko več mlajših težji potek bolezni,” je še dodal Poklukar in dodal: “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do poletja. Če ne ukrepamo, lahko presežemo drugi val in gremo čez zmogljivosti našega zdravstvenega sistema,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Glede zaostrovanja ukrepov je spregovorila tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Povedala je, da se strokovna skupina enotno strinja in predlaga popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila. Po tem obdobju pa se bodo ukrepi sproščali oz. prilagajali glede na dano situacijo. Zapiranja na občine ne bo več. Šolanje bo v času zaprtja potekalo na daljavo, po koncu tega obdobja (12. 4.) pa se šole ponovno odprejo neglede na situacijo.

V času zaprtja bi gibanje omejili na slovenske statistične regije, druženje izven regij bo v tem času dovoljeno le na velikonočno nedeljo 4. aprila in omejeno na dve gospodinjstvi (5 odraslih oseb in otroci). V času zaprtja naj bi se v čim večji meri posluževali dela od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust, javni prevoz pa bi deloval v omejenem obsegu, je še dodala Logarjeva. Predlog popolnega zaprtja podpira tudi minister za zdravje Janez Poklukar.

Namen zaprtja je zajeziti tretji val, ki se je tokrat že začel pti visokih številkah, ter preprečiti številne hospitalizacije in smrti.

Vlada bo o soglasnem predlogu strokovne svetovalne skupine odločala danes popoldne od 14. ure.

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih padlo na 134 (včeraj 135). Mejna vrednost tega parametra za prehod med rdečo in oranžno fazo glede na vladni načrt je 125 povprečno okuženih. Naša regija sicer uradno še ni uvrščena med “rdeče regije”.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 938 (-5 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.710 okužb (+9 glede na včeraj).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 50 covidnih bolnikov (2 manj kot dan prej). 10 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 3 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 4. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik obolel za covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 401 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 51 okužb (prejšnji teden 56 okužb). Največ jih je bilo včeraj v občini Velenje 12, sledijo Šentjur 11, Celje 5, Slovenske Konjice 4, Braslovče 3, Laško 3, Polzela 3, Šoštanj 3, Šmarje pri Jelšah 2, Žalec 2, Zreče 2, Kozje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 640 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 517 okužb.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.018 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 950 okuženih oseb (včeraj 932). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 944 (včeraj 927).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 2. Sprejetih je bilo 38 covidnih bolnikov (24 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 29 bolnikov oz. 33 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19 (3 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 499 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 106.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.341 aktivno okuženih.

 

B.S.