SVIZ in občina ravnatelja OŠ Prebold pozivata k odstopu. Žurej kljub zanikanju nevarnosti virusa nakazal 160 tisoč evrov dodatkov za nevarnost


Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na včerajšnji izredni seji ravnatelja OŠ Prebold Petra Žureja pozval k odstopu. Strinjanje s pozivom je izrazil tudi preboldski župan Vinko Debelak.

Peter Žurej je v času epidemije, kljub zanikanju nevarnosti novega koronavirusa zaposlenim izplačal za okoli 160 tisoč evrov dodatkov za delo v rizičnih razmerah. Ali je dodatek izplačal tudi sebi, pa ostaja neznanka, saj ravnatelj tega ni želel razkriti.

Ravnatelj OŠ Prebold Peter Žurej je v zadnjih tednih v javnosti dvignil veliko prahu, ko se je zoperstavil izvajanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa predvsem zaradi svojih prepričanj in dvomov v njegov obstoj in nevarnost ter proticepilskih stališč. O dogajanju v OŠ Prebold smo pisali tukaj.

Na podlagi dogajanja v minulih mesecih, Žurej se je namreč že lani požvižgal na ukrepe, je SVIZ na včerajšnji izredni seji ravnatelja OŠ Prebold pozval k odstopu. Kot je ob tem poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj “Ravnatelj OŠ Prebold, ki dvomi v znanstvene dokaze o obstoju epidemije, ki zavrača ukrepe za omejevanje širjenja covida-19 – zlasti preventivna testiranja in nošenje mask, ne more in ne sme biti zgled učencem in učenkam, njihovim staršem in zaposlenim v šoli. To ni sprejemljivo, kar se tiče našega sindikata, zato poziv, naj ponovno premisli in odstopi.” Ravnatelj se je sicer minuli teden pokesal za svoja dejanja, a v Svizu pravijo, da je škoda že narejena. Sindikatu je pritrdil tudi preboldski župan Vinko Debelak, ki pa odločitev o tem prepušča svetu zavoda oz. ravnatelju samemu.

Sindikat SVIZ je na seji sprejel tudi stališče do cepljenja in testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi. Članstvo spodbuja k cepljenju, vendar vztraja, da mora cepljenje ostati prostovoljno.

Žurej ne verjame v virus, verjame pa v dodatke

Je pa po poročanju portala 24ur preboldski ravnatelj, kljub temu da ne verjame v obstoj in nevarnost novega koronavirusa, svojim zaposlenim izplačal okoli 160 tisoč evrov dodatka za delo v rizičnih razmerah. Že septembra lani je med zaposlene razdelil nekaj več kot 33 tisoč evrov dodatkov, decembra istega leta slabih 74 tisoč evrov, junija letos pa še dobrih 52 tisočakov. Ali so dodatki romali tudi na ravnateljev račun Žurej ni želel razkriti.

Kot je za 24 ur ob tem dejal Dušan Merc, upokojeni ravnatelj OŠ Prule, “Imel je pravico deliti, ampak tisti trenutek, ko je delil, je že priznal, da je že nevarnost obstajala in verjame, da je to nevarno.” 

Žurej se sicer ob tem sklicuje na kolektivno pogodbo, po kateri je šola upravičena do dodatkov, a ob tem predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan pravi, da bi dodatek – glede na svoja stališča – lahko tudi zavrnil. “V takem primeru, kot je bil ta v Preboldu, bi bilo to tudi edino pravilno. Če ne verjameš v obstoj virusa, potem tudi ne moreš verjeti v nevarne razmere in potem ni nobenega razloga, da izplačaš na svojem zavodu en sam evro dodatka,” je za 24ur dejal Pečan.

B.S.