Taxi Celje: ko se pojavi inšpekcija, taksi vozila izginejo neznano kam


Na kaj ste najbolj pozorni, kadar sedete v taksi? Je to udobje? Urejenost voznika? Ugodna cena? Pa ste kdaj pomislili, da taksi avtomobil, v katerem sedite, morda nima urejenega zavarovanja za potnike? Stvar je samo navidez nedolžna. Dokler se nikomur nič ne zgodi.

Po zakonu morajo imeti taksi službe urejeno posebno zavarovalno polico za potnike. Mnogi »nelicenčni« avtomobili, ki jih je tudi v Celju kar nekaj, pa tega nimajo. Če torej sedite v taksi avtomobilu v času prometne nesreče, se vam lahko hitro zgodi, da se boste za morebitno odškodnino obrisali pod nosom.

Kako pa se sami sploh lahko zavarujete pred nevšečnostmi? Vsak taksi avtomobil mora imeti na zadnjem delu vozila belo nalepko, na kateri lahko preberete podatke o avtomobilu, licenci in lastniku, je za Celje.info povedal predsednik sekcije taksistov na Obrtno-podjetniški zbornici Celje Bojan Vrbnjak.

V mestu sicer preko celega dneva naštejemo približno 80 različnih taksi avtomobilov. Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje so nam pojasnili, da je pri njih registriranih 22 samostojnih podjetnikov, ki kot glavno dejavnost opravljajo taksi prevoze. Hitro nam je jasno, da po celjskih cestah med drugimi drvijo vozniki, ki delajo na črno, kar nam potrdi tudi Vrbnjak.

Pristojne inšpekcijske službe so po njegovih besedah na terenu približno enkrat na dva do tri mesece – vsekakor premalo, da bi nelojalni konkurenci stopile na prste. In ko eden od voznikov po postaji v avtomobilu javi, da je na terenu inšpektor, jo večina ucvre neznano kam. Zanimivo je, da niti policija, niti Davčna uprava ne beležita posebej, koliko primerov prijav in kršitev taksi služb obravnavata.

Celjski policisti so sicer pred približno pol leta izvedli več poostrenih nadzorov nad delom taksi služb v mestu ob Savinji – pri tem so izdali 7 plačilnih nalogov, 7 ureditvenih odločb in izrekli 2 opomina, je za Celje.info pojasnil pomočnik komandirja Policijske postaje Celje Franjo Selišnik.

Sicer pa je težav v zvezi s taxsi Celje službami še kar nekaj, saj naj bi po Celju potnike vozili tudi taksisti iz precej oddaljenih krajev. Med drugim naj bi si kruh tu služili vozniki iz Šentjurja ali Laškega, neuradno pa tudi iz Rogaške Slatine in celo Ptuja.

Na drugi strani je kar nekaj pritožb tudi s strani potrošnikov – od tega, kako neurejeni in neprijazni so taksisti, do avtomobilov, ki se »komaj še držijo skupaj«. Na celjski občini pravijo, da je to stvar odločitve posameznega podjetnika. In dodajajo, da je v pripravi  Odlok o taksi službi v Mestni občini Celje.

Ta ima sicer že zelo dolgo brado, saj ga celjski taksisti več let zaman čakajo. Z njim bi namreč končno uredili kup nepravilnosti, ki se dogajajo v zvezi s taksi prevozi. Kot zanimivost pa dodajmo, da naj bi odlok med drugim poenotil tudi barvo taksi vozil in predvidel izobraževanje taksistov o turističnih zanimivostih v mestu.

Kontaktne številke celjskih taxi služb najdete tudi na posebni podstrani Taxi v Celju na Celje.info.

t&f: Špela Kumer