Teden boja proti raku (napovednik dogodkov na Celjskem)


V Sloveniji je lani za rakom na novo zbolelo več kot 13 tisoč ljudi. Več kot polovica se jih sooči z rakom kože, prostate, pljuč, dojke, debelega črevesa in danke. V tem tednu obeležujemo teden boja proti raku. Pristojne institucije ob tem opozarjajo na skrb za duševno zdravje bolnikov z rakom…

V celjski regiji je po zadnjih dostopnih podatkih za rakom v letu 2009 na novo zbolelo več kot 1. 600 ljudi. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje in v Društvu za boj proti raku regije Celje v tem tednu opozarjajo, da bolni ob raku različno odreagirajo, a večina ga še vedno poveže s smrtno obsodbo, čeprav je v resnici vse bolj ozdravljiva bolezen.

Manj kot polovica bolnikov z rakom in depresijo ustrezno zdravljenih

Rak bolnega in njegove svojce največkrat zelo izčrpa in odpira čustvene travme. Najpogostejši duševni težavi bolnikov z rakom sta depresija in tesnobnost. Vse to je seveda normalno za tako boleč življenjski dogodek, vendar moramo biti pozorni, če ta reakcija prestopi mejo ‘normalnega’.

Razlikovati moramo med žalostjo in že patološko stopnjo žalosti oziroma depresijo. Približno tretjina vseh bolnikov z rakom naj bi bila depresivnih. Po ocenah strokovnjakov pa je le od 20 do 50 odstotkov bolnikov z rakom, ki imajo duševne težave, odkritih in ustrezno zdravljenih.

Kako prepoznati depresijo pri bolniku z rakom?

Simptomi depresije so številni: depresiven bolnik je brezvoljen, neodločen, izgublja interes za običajne dejavnosti, spremljajo ga občutki pesimizma, brezvrednosti, krivde, nizkega samospoštovanja, občutja potrtosti, brezupnosti in zaskrbljenosti, pri hujših depresijah so prisotna tudi samomorilna razmišljanja in vedenja.

Najuspešnejša je preventiva

Sicer pa še vedno velja: zdrav način življenja (nekajenje, zdrava prehrana, izogibanje pitju alkohola, redna telesna dejavnost, skrb za dobro psihično počutje, uravnoteženost med obremenitvami in sproščanjem) je pomembna preventiva pred nekaterimi vrstami raka.

NAPOVEDNIK DOGODKOV V TEDNU BOJA PROTI RAKU V CELJU

– V sredo, 6. marca 2013, od 14. do 18. ure, bodo v CityCentru Celje zdravstveni strokovnjaki razdeljevali zdravstveno vzgojna gradiva in z učnim modelom dojk in mod obiskovalce informirali o pomenu samopregledovanja, kot načinom za zgodnje odkrivanje raka.

– V četrtek, 7. marca, od 14. do 18. ure, bodo v CityCentru Celje zdravstveni strokovnjaki v sodelovanju s policistom PU Celje Danilom Ungarjem informirali o škodljivostih prekomernega pitja alkohola in merili vsebnost alkohola v izdihanem zraku.

– V četrtek, 7. marca 2013, od 15. do 18. ure, bodo v CityCentru Celje zdravstveni strokovnjaki v sodelovanju z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje obiskovalcem stojnice ponudili zdrave prigrizke, informirali o zdravi prehrani ter delili kuharske recepte.

T: ŠK