Teden boja proti raku: V celjski regiji na leto zboli 1850 ljudi. Kaj lahko storimo, da bo številka manjša?


Tudi letos se v Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje pridružujejo slovenskemu tednu boja proti raku, ki ga že vrsto let v začetku marca prireja Zveza slovenskih društev za boj proti raku.

Letošnji teden boja proti raku bo potekal od 5. do 9. marca pod geslom »Priporočila proti raku – naj ne obvisijo v zraku«.

V ospredju letošnjega tedna boja proti raku bo 12 priporočil proti raku, ki so zapisana v Evropskem kodeksu proti raku in nazadnje posodobljena leta 2014. V Celju se bo zvrstilo več preventivnih dogodkov (termini na dnu novice), na katerih bodo zdravstveni strokovnjaki skušali ljudem približati splošne informacije o raku ter možnostih njegovega preprečevanja in zgodnjega odkrivanja. Z vidika posameznika je izrednega pomena njegovo znanje o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko poskrbi za zdravje in zmanjšuje svojo ogroženost z rakom.

Razširjenost raka v celjski regiji: Podatki o razširjenosti raka kažejo, da v celjski regiji v letu dni na novo zboli za rakom približno 1850 ljudi. Po zadnjih podatkih Registra raka, dostopnih za leto 2014, je za rakom  v tem letu na novo zbolelo 1847 prebivalcev celjske regije (993 moških in 854 žensk). Med petimi najpogostejšimi raki, zabeleženimi pri moških v celjski regiji v letu 2014, so bili: rak prostate, rak kože (brez melanoma), rak debelega črevesa in danke, rak sapnic in pljuč ter rak glave in vratu. Pri ženskah v celjski regiji, ki so zbolele v letu 2014, so bili med petimi najpogostejšimi: rak dojke, rak kože (razen melanoma), rak debelega črevesa in danke, rak materničnega telesa ter rak sapnic in pljuč. V tem letu je zaradi raka v celjski regiji umrlo 821 ljudi, med njimi 445 moških in 376 žensk.

Približno polovico vseh primerov raka bi lahko preprečili, če bi upoštevali temeljna priporočila iz Evropskega kodeksa proti raku. 12 priporočil proti raku se nanaša na naslednja področja:

 1. Ne kadite.
 2. Ne kadite v navzočnosti drugih.
 3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo.
 4. Vsak dan bodite telesno dejavni.
 5. Prehranjujte se zdravo.
 6. Omejite vse vrste alkoholnih pijač.
 7. Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom.
 8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka.
 9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem (radon).
 10. Ženske, dojite svoje otroke, če je le mogoče. Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav.
 11. Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni proti hepatitisu B in proti humanim papilomskim virusom (HPV) (deklice).
 12. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov (v Sloveniji programi ZORA, DORA in SVIT).

Kdaj k zdravniku?

Kadar pa posameznik za rakom zboli, tedaj zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb bistveno zviša možnosti uspešnega zdravljenja. Zgodnje odkrivanje nekaterih pogostih oblik raka omogočajo trije državni presejalni programi: ZORA (rak materničnega vratu), DORA (rak dojk) in SVIT (rak debelega črevesa in danke).

»Poleg tega je potrebno pomisliti na možnost raka in se posvetovati z zdravnikom ob pojavu katerega od naslednjih opozorilnih znakov: spremembe pri odvajanju blata ali urina; ranice, ki se ne celi; neobičajne krvavitve ali izcedka; zatrdline v dojki ali katerem koli drugem delu telesa; vidne spremembe pigmentnega znamenja; motenj pri žvečenju, požiranju ali prebavi; dolgotrajnega dražečega kašlja ali hripavosti; nepojasnjenega hujšanjapove Jasmina Staroveški Anderlič, dr. med., specializantka javnega zdravja, z Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Preventivni dogodki v marcu (Celje, Slovenske Konjice)

V tednu boja proti raku bodo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z  Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje pripravili več informativno-svetovalnih dogodkov. Udeležence bodo seznanjali z Evropskim kodeksom proti raku oziroma s priporočili proti raku. Na preventivnih stojnicah  bodo zainteresirane seznanjali z zdravo prehrano, s samopregledovanjem dojk in mod na učnih modelih ter izvajali meritve krvnega tlaka in telesne mase z analizatorjem. Razdeljevali bodo tudi zdravstveno-vzgojna gradiva.

Datume, ure, kraj in opis preventivnih dogodkov v boju proti raku najdete v našem koledarju dogodkovPrvi dogodek se bo zgodil že danes 6. marca.