Teden dni kasneje v celjskih trgovskih centrih in gostilnah že bolj dosledni pri preverjanju PCT. A še ne povsem


Prejšnji teden smo se, z namenom ugotoviti, koliko se v praksi preverja pogoj PCT, odpravili na nekaj najbolj priljubljenih celjskih potrošniških destinacij. Ugotovitve so nas  presenetile, saj je število obolelih že precej naraščalo, nadzora nad izpolnjevanjem pogoja pa skoraj ni bilo. Kakšna je situacija danes?

Vsi smo že seznanjeni z informacijami o širitvi virusa z eksponentno rastjo. V Splošni bolnišnici Celje so recimo že pripravljeni na izredno stanje. Današnji torek namreč zdravstveno oskrbo nudijo kar 23 več obolelim za covidom kot pred tednom dni, pri čemer je v tem času 9 okuženih v celjski bolnišnici umrlo.

Zanimalo nas je, kako se s situacijo soočajo trgovci in ostali ponudniki storitev v primerjavi s prejšnjim tednom, ki je bila glede spoštovanja od stroke predpisanih pogojev za zamejitev virusa močno porazna.

V tem tednu je situacija obratna, da se je nadzor v večini primerov na takšen ali drugačen način izvrševal. Po izpolnjevanju pogoja nas povpraša študent, varnostnik ali pa kar zaposleni sami. Slednjim to zagotovo predstavlja dodatno breme, tako da je njihovo početje še dodatno pozdravljamo. V enem od trgovskih centrov pa ponovno ni bilo ne varnostnika ali študenta, tako da smo lahko ponovno vstopili brez preverbe, ali izpolnjujemo potrebni pogoj.

V prejšnjem članku smo navajali mimoidočo, ki je izrazila nejevoljo, saj potrdila ni bilo potrebno izkazati v kinematografu. Zadevo smo tudi sami preverili, kjer so nas povprašali po izpolnjevanju pogoja, ni pa bilo potrebno predložiti dokazil. V takšnih situacijah smo sicer veseli, da zaposleni verjamejo v dobro vero osebe na drugi strani, žal pa slednji to prevečkrat izkoriščajo. Slednje nas vodi do nezaželene situacije, v kateri smo se znašli v teh dneh.

Prejšnji teden smo poročali, da so samostojne prodajalne imele pred tedni zaposlene varnostnike ali študente, ki pa jih potem ni bilo več opaziti. Ob ponovni vrnitvi v prodajalne smo jih v večini primerov opazili in so nas prijazno povprašali po izpoljevanju pogoja. V dve prodajalni smo lahko še vedno vstopili brez vprašanj.

Drugače je tudi na banki v centru, saj so naš PCT pogoj, nas za razliko od prejšnjič preverili. Na pošti tega ponovno niso storili. Smo pa opazili, da Pošta Slovenije na spletni strani študentskega servisa razpisuje študentska dela ravno za preverjanje PCT pogoja.

Ogromno dela pa imajo tudi gostinci – kljub toplemu soncu, veliki terasi in precejšnjim številom ljudi nas prijazna gospodična v kavarni pred občino povpraša po covid potrdilu in ga tudi poskenira. Ravno zaposlenim v gostinstvu preverjanje pogoja vzame največ časa in je zelo pohvalno, da se ukrepov dosledno držijo, poleg tega pa ustrežejo gostom in so pazljivi, da se gostje ne počutijo nelagodno. Zaposlena pove le to, da se je aplikacija za covid potrdilo posodobila in da je ravno tisti dan trajalo zelo dolgo, da se je vsem prikazala QR koda. Lahko rečemo, da smo tako mi kot ostali gostje odšli z nasmehom na obrazu in smo bili veseli tako prijetne postrežbe ter obvladovanja nezavidljive situacije.

Obiskali smo naslednje poslovalnice: Pošta (glavna), Banka (v centru mesta), Planet Tuš, Citycenter Celje, Mr. Pet, Kik, Deichman, Yisk, Takko, Sports direct, C&A, Cineplexx, Kavarna pri Nejcu.

Dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT smo tako morali predložiti v prodajalni Takko, Yisk, Deichman in Sports direct. Slednja prodajalna je tudi edina poleg kavarne, kjer so QR kodo poskenirali, tako da se to od prejšnjega tedna ni spremenilo. V nekaterih prodajalnah se zgodi, da kakšno stranko prezrejo in je ne vprašajo o izpolnjevanju pogoja. To se je zgodilo tudi nam v eni od prodajaln, saj so ostale izprašali po pogoju, nas pa ne – kar je za pripisati dejstvu, da imajo zaposleni veliko ostalega dela in bodo včasih koga tudi spregledali.

Pina Grabar