Teden poostrenega nadzora hitrosti z vrhuncem v četrtek


Policisti so, skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, v ponedeljek začeli z nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki poteka od 21. do 27. marca 2022. Napovedujejo tudi maraton nadzora hitrosti, ki bo v skoraj vseh državah Evropske unije, tudi v Sloveniji, potekal v četrtek, 24. marca 2022.

V času akcije bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor hitrosti (akcija Speed), ki je mednarodno usklajen in se bo izvajal na območju celotne Evrope ter ga organizira ROADPOL, evropska mreža prometnih policij. Skupaj z agencijo ob tej priložnosti znova opozarjajo: “Hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem. Dosledno upoštevajte vse omejitve hitrosti in jih prilagajajte razmeram na cesti.”

Vrhunec nadzora v četrtek

Vrhunec poostrenega nadzora hitrosti po slovenskih cestah bo v četrtek, 24. marca, ko bodo policisti na okoli 600 lokacijah po vsej državi izvedli tudi t. i. maraton nadzora hitrosti

Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je ob tem opozoril: “Še posebej bi radi izpostavili četrtek, 24. marca 2022, ko lahko vozniki v Sloveniji in praktično vseh državah Evropske unije pričakujejo maraton nadzora hitrosti. Načrtujemo, da bomo delovali na okoli 600 lokacijah, v nadzor pa bomo vključili vsa tehnična sredstva, ki jih imamo na voljo. Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, bomo v slovenski policiji tudi tokrat objavili lokacije, kjer bomo delovali, na ta način pa želimo pokazati, da želimo delovati predvsem preventivno ter z željo, da vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k varnejšim cestam.

Voznike in vse udeležence v cestnem prometu bi zato še enkrat opomnili na to, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi skupaj, in sicer predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu – odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letos naredimo korak k varnejšim cestam.”

Samo zaradi neprilagojene hitrosti lani umrlo 49 cestnoprometnih udeležencev

Z novo medijsko kampanjo pod naslovom Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj želi agencija javnost opozoriti na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, na ustrezno varnostno razdaljo in zaviralno pot. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah kar 49 smrtnih žrtev. (vir: policija.si)