To so pogoji, ki jih bomo v Savinjski regiji morali doseči za odpiranje šol, vrtcev in drugih dejavnosti


Slovenija do 18. januarja ostaja zaprta. Potem pa, če bodo doseženi “nacionalni kriteriji” – manj kot 1.350 okužb v sedemdnevnem povprečju in 1.200 hospitaliziranih, bo lahko prišlo do sproščanja po regijah, če bo stanje v njih zadostilo regijskim kriterijem. 

Slednje pomeni, da bi se glede na regijsko situacijo različno odpirale tudi šole in vrtci, ter tudi druge dejavnosti, je znano po današnji novinarski konferenci predsednikov treh koalicijskih strank.

Sproščanje ukrepov bo zdaj bistveno bolj predvidljivo, disciplinirano vedenje prebivalstva pa po posameznih regijah na ta način nagrajeno.

V Savinjski regiji trenutno ne dosegamo meril za sproščanje ukrepov.

Ne glede na dobro stanje v posameznih regijah, sproščanja ukrepov po regijah ne bo, če ne bo najprej zadoščeno nacionalnem kriteriju manj kot 1.350 povprečnih okužb in 1.200 hospitaliziranih.

 

Najprej merila na državni ravni, nato regijska merila za sproščanje

Ob izpolnitvi tega pogoja pa se začne sproščanje v tistih regijah, ki zadostijo spodnjim kriterijem za posamezno regijo. Ta trenutek, torej na dan 6. 1., bi se, če bi zadostili nacionalnim kriterijem (pa jih po sedemdnevnem poprečju okuženih ne), sprostili ukrepi iz rdečega scenarija v Gorenjski, Goriški in Obalno-kraški statistični regiji.

V Savinjski regiji smo trenutno kar krepko oddaljeni od željenega povprečja. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih v naši regiji je trenutno 255, za prvo sproščanje ukrepov pa mora biti povprečje 168.

Načrt cepljena bo predstavljen v torek

Premier Janša je povedal, da bo v torek predstavljen načrt po tednih glede cepljenja posamičnih prednostnih kategorij prebivalstva, deloma tudi načrt z regionalnimi prednostmi vsaj za januar in februar, okvirno naprej do konca junija.

Do sedaj je bilo razdeljenih nekaj več kot 33 tisoč doz cepiva za oskrbovance domov za ostarele, kjer so bili cepljeni praktično skoraj vsi, razen tisti, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli covid. Ostali odmerki so šli v zdravstvo.

Naslednji teden bodo tudi zdravstveni domovi dobili del tega cepiva (od 16.500), s prioriteto najbolj ogroženih regij za cepljenje najbolj ogroženega prebivalstva izven domov ostarele.

Ko bomo v Sloveniji in drugih evropskih državah pocepili najbolj kritičen del populacije, bomo del teh cepiv solidarnostno namenili državam kandidatkam za EU, je še povedal Janša.

vir: Domovina.je