Tokrat še močnejši potres na Hrvaškem, ki je stresel tudi naše kraje (foto, video)

29. 12. 2020 12:49

Po včerajšnjem potresu blizu Zagreba je danes Hrvaško stresel še drugi, tokrat še močnejši potres, ki smo ga dobro čutili tudi na našem območju. Žal je tokratni potres zahteval tudi smrtne žrtve. Po zadnjih podatkih je umrlo pet ljudi, med njimi tudi 13-letna deklica. Več deset ljudi je ranjenih, mesti Petrinja in Sisak pa sta v veliki meri porušena.

V Krškem so preventivno ustavili Nuklearno elektrarno, v Mariboru pa so ostali brez elektrike. Manjša gmotna škoda nastala tudi na nekaterih stavbah v Sloveniji.

Ob 12.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,1.

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

CZ Zahodno Štajerske poroča o gmotni škodi na našem območju

Po do sedaj zbranih podatkih v občinah Zahodno Štajerske regije potres ni povzročil poškodb pri ljudeh in ni povzročil večje gmotne škode. Zaznane pa so poškodbe posameznih sakralnih objektov, dimnikov, streh, pročelja fasad in starejši objekti v smislu nastanka posameznih razpok, odpada ometa.

Ugotovitve, ki izstopajo:

  • v Slovenskih Konjicah ugotovljena poškodba industrijskega dimnika podjetja Konus.
  • v Radečah je prišlo do manjšega zemeljskega usada, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi.
  • v Braslovče in Tabor je prišlo do kratkotrajnega izpada mobilne telefonije.
  • v Dobju porušenih nekaj dimnikov, zaznane so poškodbe na strehah.

Trenutno so gasilske enote aktivirane v Občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah.

V pripravljenosti je Oddelek za reševanje iz ruševin Izpostave URSZR Celje.

Še vedno v nekaterih občinah poteka zbiranje informacij in pregled objektov starejše gradnje.

foto: RK Hrvaška

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas prosita in pozivata k pomoči za prizadete ob potresih na Hrvaškem

Rdeči križ Slovenije je danes iz Sklada solidarnosti nakazal 10.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih. Po včerajšnjem in današnjem potresu na Hrvaškem se je Rdeči križ Slovenije takoj povezal s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki na terenu pomagajo prizadetim ob obeh potresih.

Potresa sta povzročila predvsem veliko materialno škodo, ekipe Rdečega križa Hrvaške so prizadetim prebivalcem na različne načine prihitele na pomoč. Ob ukrepanju na terenu in kasneje predvsem ob odpravi posledic potresa bodo najbolj potrebna denarna sredstva. Rdeči križ Slovenije je zato odprl sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem dne 28. in 29. 12. 2020. Sredstva bodo nakazana na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih.

Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob potresih na Hrvaškem, da svoj prispevek za akcijo “Potres Hrvaška” nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB:

Namen: “Potres Hrvaška”

TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

SI56 0310-0111-1122-296

SWIFT: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

Sklic: SI00-96885

Tudi Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu v Petrinji blizu Siska na Hrvaškem. Vsa zbrana sredstva bodo posredovana Hrvaški Karitas. Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in darovali boste 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214-0001-5556-761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: SI00-627

foto: twitter

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 2,056 seconds.