Tradicionalno srečanje celjskega župana s predstavniki verskih skupnosti na Celjskem


Prvi marčevski dan je v hotelu Štorman v Celju potekalo 12. tradicionalno ponovoletno srečanje župana Mestne občine Celje Bojana Šrota s predstavniki verskih skupnosti na Celjskem. Srečanja se je udeležilo več kot ducat predstavnikov in namestnikov skupnosti, namen srečanja je bil pogovor o medsebojnem sodelovanju in sodelovanju z Mestno občino Celje.

Na srečanju so bili vsi predstavniki enotni, da je sodelovanje Mestne občine Celje s skupnostmi dobro. Najbolj je bil izpostavljen problem iskanja ustrezne lokacije za izgradnjo verskega hrama in izobraževalnega centra za srbsko pravoslavno cerkev. Začasno opravljajo bogoslužje v cerkvi Maksimilijan, katero jim je za potrebe bogoslužja odstopila rimskokatoliška cerkev. O možni lokaciji je spregovoril predsednik srbske pravoslavne cerkve v Celju, Zoran Šučur, izjavo si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Že nekaj let pa Mestna občina Celje išče rešitve in usklajuje formalnosti s predstavniki islamske verske skupnosti, ki se v zadnjem času osredotočajo predvsem na rezervacijo dela mestnega pokopališča za lastne pogrebne obrede, ki bi potekali v skladu s njihovo tradicijo.

V spodnjih video prispevkih si lahko ogledate izjavo celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, ki je med drugim dejal, da je sodelovanje s celjsko občino na zavidljivo dobri ravni, tako kot mora biti. Vabljeni tudi k ogledu izjave celjskega župana, Bojana Šrota.

Zoran Šučur o možni lokaciji za grdnjo srbske pravoslavne cerkve:

Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek o sodelovanju Mestne občine Celje z verskimi skupnostmi v Celju:

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot o medsebojnem sodelovanju z verskimi skupnostmi:

v/t/f: eH