Učence Osnovne šole Lava obiskal predsednik Borut Pahor (foto)

18. 09. 2020 14:26

Na povabilo učencev in zaposlenih OŠ Lava je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor včeraj obiskal Osnovno šolo Lava. Učenci in zaposleni so predsednika republike povabili na pogovor pred mednarodnim dnevom miru, ki ga na pobudo Združenih narodov obeležujemo 21. septembra.

Predsednik republike Borut Pahor se je vabilu učencev in zaposlenih OŠ Lava Celje odzval že drugič. 22. septembra 2018 se je udeležil osrednjega dogodka mednarodnega projekta »Pozdrav ptic miru«, ki ga vsako leto pripravijo učenke in učenci te šole. Namen projekta je ozaveščanje učencev, dijakov in odraslih o pomenu miru in vzdrževanju dobrih medsebojnih odnosov doma in po svetu.

Letošnji dogodek Pozdrav ptic miru bo jutri, v soboto, 19. septembra, med 9.30 in 11.30, ko bodo na različnih lokacijah po mestu potekale delavnice. Poslanico ob svetovnem dnevu miru bo podala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec.

Po včerajšnjem prisrčnem sprejemu, ki so ga predsedniku republike pripravili prvošolci, se je predsednik Pahor z učenkami in učenci 6., 7., 8. in 9. razreda pogovarjal o vrednotah, ki nas krepijo kot skupnost, in odgovornostih, ki jih imamo kot posamezniki do družbe.

Učenci so predsedniku republike zastavljali različna vprašanja o temah, ki jih zanimajo. Uvodoma so se s predsednikom Pahorjem pogovarjali o predsodkih in izzivih, ki jih prinašajo nove tehnologije, med drugimi tudi socialna omrežja. “Kadar mi kdo reče, da socialna omrežja širijo sovraštvo, odgovorim, da na socialnih omrežjih lahko delimo tudi ljubezen,” je poudaril predsednik in učence prosil, da temu sledijo tudi sami.

Učence je zanimalo, kakšne lastnosti mora imeti predsednik države in kaj je predsedniku Pahorju najbolj všeč pri njegovem delu. Predsednik jim je odgovoril, da svoje poslanstvo vidi v tem, da je osebnost, ki združuje, pri njegovem poklicu pa mu je najbolj všeč, da ga opravlja z velikim zadovoljstvom in srečo. Učence je spodbudil, da tudi zase  najdejo poslanstvo, ki jih bo izpolnjevalo, obenem pa naj se trudijo svoje delo opravljati po najboljših močeh.

V nadaljevanju pogovora so se učenci dotaknili še vprašanj o skupnosti in prihodnosti. S predsednikom republike so soglašali, ko je dejal, da moramo skrbeti drug za drugega, hkrati pa slediti svojim sanjam in se ne bati svojih prepričanj. “Hodi za svojim srcem. Kar koli boš počela v življenju, ne naredi ničesar, kar bi obremenjevalo tvojo dušo in vest,” je učenki Juliji odgovoril predsednik.
Predsednik republike in učenci so pogovor sklenili v športnem duhu in pod vtisi sijajnih uspehov slovenskih športnikov, predvsem kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na letošnji dirki po Franciji. “Primož Roglič je primer nekoga, ki je z vztrajnostjo dosegel, kar je hotel. Postal je šampion,” je dejal predsednik Pahor in s to ponazoritvijo mlade spodbudil, da sledijo svojim sanjam.

“Obisk predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, nas je še dodatno opogumil, da odgovorno širimo vrednote miru, svobode, strpnosti in razvijamo državljanske kompetence pri mladih ter tudi odraslih z zavedanjem, da vsa ta prizadevanja veliko doprinesejo k pozitivni družbi kot celoti.

“Verjamemo, da bodo naši učenci še bolj zavzeto delovali v duhu človečnosti, saj jim je predsednik v odgovorih na njihova vprašanja podal veliko pozitivnih spodbud. Kot pomembna avtoriteta države je otrokom prisluhnil, jih slišal ter jim ponudil svoje poglede na predsodke, vrednote, osebnostne lastnosti, znanje, vztrajnost, ljubezen… Bilo je doživeto in nepozabno za najmlajše – prvošolce, ki so ga pozdravili in za vse, ki so imeli možnost klepetati z njim…,” pa je ob obisku povedala ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

vir: Urad predsednika republike in OŠ Lava

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 1,437 seconds.