Udar plina na Mariborski cesti: pojasnilo Energetike Celje

02. 02. 2017 12:40

Z Energetike Celje so v zvezi z včerajšnjim udarom plina posredovali informacijo o razmerah, ki so privedle do dogodka in kako so se lotili sanacije.

Objavljamo celoten dopis:

Uvodoma pojasnjujemo, da zemeljski plin od normalnih okoliščinah ni nevaren, je lažji od zraka in ga lahko zaznamo z vonjem. Zato je vsako puščanje plina relativno hitro zaznano, izvajajo pa se v ta namen tudi redni kontrolni pregledi tras plinovodov.

Včerajšnji neljubi dogodek pa je žal splet nepredvidljivih okoliščin. Šlo je za minimalno puščanje, ki ob rednih kontrolah ni bilo zaznano,  je pa verjetno zaradi ekstremnih vremenskih razmer v preteklem mesecu prišlo do nabiranja plina v jaških v neposrednih bližini plinovoda. Plin je eksploziven samo ob dveh hkratnih pogojih – prvič razmerje zraka in plina mora biti med spodnjo in zgornjo eksplozijsko mejo in kot drugo prisotna mora biti iskra ali drug  sprožilec. Zato predvidevamo, da je prišlo do sočasnega vpliva obeh pogojev za nastanek izbruha plina.

Naša 24-urna dežurna služba se je odzvala na klic centra za obveščanje in že kmalu po 18. uri prekinila dovod plina do mesta dogodka. Odsek plinovoda je bil ob 22.30 uri v celoti izpraznjen in napolnjen z dušikom, kot je predpisano v strokovnih navodilih za ravnanje v podobnih situacijah. Po vpihu dušika v predmetni odsek plinovoda je bila odpravljena vsakršna nevarnost morebitnega ponovnega akumuliranja plina.

Zaradi prekinitve v oskrbi je trenutno brez plina šest poslovnih odjemalcev. Ekipa Energetike Celje intenzivno odpravlja napako na plinovodu, da bi čimprej vzpostavila ponovno distribucijo.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 0,850 seconds.