Umik soglasij zdravnikov za nadure vstopa v veljavo: kaj se bo zgodilo v celjski bolnici in Zdravstvenem domu


Zdravniška stavka še vedno traja, s 1. marcem pa v veljavo vstopa umik soglasij zdravnikov za delo daljše od 48 ur na teden. Kaj to pomeni za zdravstvene storitve v Celju?

V Zdravstvenem domu Celje zatrjujejo, da težav ne bo. Kot pravijo, so delovni organizirani in urejeni po evropski zakonodaji, kar pomeni, da zdravniki soglasij za nadurno delo sploh nimajo in zato posledično tudi ni umikov soglasij.

Drugače pa je v splošni bolnišnici Celje, kjer je soglasje za nadurno delo umaknilo 47 odstotkov zdravnikov, umik soglasja pa so do zdaj poklicali trije zdravniki.

V SB Celje bodo prioritetno zagotavljali nemoteno delovanje urgentnega centra in neprekinjenega zdravstvenega varstva ter tako poskrbeli za bolnike, ki bodo potrebovali zdravljenje. Težave z organizacijo dela pričakujejo na področju radiologije in infektologije ter na manjših internističnih oddelkih.

Glede odvzema soglasij zdravnikom za delo pri drugem delodajalcu pa SB Celje trenutno čaka na eksplicitno pravno razlago, ki bo potrdila pravilnost takšnega ravnanja. V vmesnem času se je vodstvo odločilo, da bodo vsi zdravniki v SB Celje, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, zaradi kadrovskega primanjkljaja razpisani v SB Celje za vseh 48 ur tedensko.

To funkcionalno predstavlja odvzem soglasja, saj so se zdravniki, ki so odvzeli soglasja za nadurno delo, sami odločili, da tedensko ne bodo delali več kot 48 ur, so zapisali v celjski bolnišnici.

“V SB Celje mnogi zdravniki mesečno opravimo v povprečju 80 nadur “

Kakšno bo delovanje v praksi, je za portal Domovina ocenil celjski zdravnik Federico V. Potočnik. Kot pravi infektolog, bo neprekinjeno zdravstveno varstvo delovalo, a vse ostale stvari se bodo krčile.

“Z umikom soglasij bomo delali največ 40 ur na teden, plus 8 nadur, kar je največ 200 nadur na leto, in ne več kot 16 ur skupaj. Jaz sem recimo danes po dežurstvu delal 28 ur skupaj, tega od 1. marca ne bo več. Glede na to, da sistem sloni na takem delu, ker nas je premalo – število zdravnikov v Sloveniji je podpovprečno glede na ostale države EU in OECD – to pomeni, da sistem, kot ga poznamo, propade,” je za Domovino dejal Potočnik.

Kot pravi, sam dela v povprečju 80 nadur na mesec, kar je pri njemu običajno. “Tu nisem nobena izjema – če toliko teh nadur ne bo, potem odpadejo službe.

Po besedah družinskega zdravnika Roka Ravnikarja za isti medij pa bo umik soglasij pokazal cesarjeva nova oblačila – končno bo pokazal, kako smo podhranjeni z zdravstvenim kadrom v Sloveniji.