Umrl še drugi od zamenjanih pacientov. Ministrstvo zaradi malomarnega zdravljenja in nevestnega dela v službi ovadilo neznane storilce

27. 09. 2022 16:28

Zaradi afere z zamenjavo identitet dveh pacientov, ki se je zgodila pri izmenjavi pacientov med Trubarjevim domom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu in Splošno bolnišnico Celje, in ju je med inštitucijama prepeljalo reševalno vozilo ZD Sevnica, je Ministrstvo za zdravje danes podalo suma kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in nevestnega dela v službi.

Kot navajajo na ministrstvu za zdravje, so danes na Policijsko upravo Celje podali naznanilo kaznivega dejanja zoper neznane storilce v zvezi z dogodki, ki so se odvijali od 7. 9. 2022 dalje in so zaradi medsebojne zamenjave identitete dveh pacientov imeli za posledico neustrezno obravnavo dveh pacientov.

Ministrstvo pri tem izpostavlja, da je prišlo do kršitve navodil v zvezi s prevozi z reševalnimi vozili, kar je deloma botrovalo k zamenjavi pacientov. Kot so zapisali v ovadbi, »v primeru, da bi se izvajalec reševalnega prevoza Zdravstveni dom Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega pacienta samostojno, po oceni ministrstva do zamenjave pacientov ne bi prišlo«.

To in dejavnost zdravstvenih delavcev pri predaji in prevzemu pacientov v oskrbo, ko niso v zadostni meri preverjali identitet pacientov, so po oceni ministrstva izkazani razlogi za sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja.

Kot so še zapisali v ovadbi, »zdravstveni delavci niso ravnali s potrebno pazljivostjo, čeprav so se lahko in bi se mogli zavedati, da pri sprejemu dveh pacientov lahko pride do njune zamenjave. Navedeno utemeljuje obstoj krivdne odgovornosti sodelujočih oz. njihove malomarnosti.«

Ministrstvo zato organom pregona predlaga, da zaradi izkazanih malomarnosti pri triažnem procesu, malomarnosti pri uvedbi protokolov za identifikacijo pacientov ter pri izvedbi nadzora nad tovrstnimi procesi, kakor tudi pri vodenju interne komisije, in nevestnosti v postopku ukrepanja po ugotovitvah, dopolni preiskavo tudi v smislu preiskave kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, saj je prišlo do hujših kršitev pravic drugega (osebnostne pravice, pieteta do mrtvih, pravica do zdravljenja).

Ministrstvo v ovadbi predlaga tudi, »da se presoja zlasti odgovornost organov vodenja in nadzora SB Celje in njihovo morebitno opustitev dolžnega nadzorstva, ki je izkazana tudi s pomanjkljivo obravnavo odgovornosti lastnih zaposlenih v poročilu interne komisije.« Prepričano je namreč, da je interno poročilo SB Celje preskopo in ciljno usmerjeno v preiskavo delovanja reševalcev ZD Sevnica, namesto da bi z razjasnitvijo okoliščin dela Urgentnega centra Celje preprečilo ponavljanje tovrstnih napak.

Ministrstvo je še poudarilo, da v celoti zaupa v delo policije, a verjame, da bo podana ovadba pripomogla k hitrim in pravični odločitvam pravosodnih organov.

Umrl še drugi izmed zamenjanih pacientov

Po poročanju Dela je v nedeljo umrl še drugi pacient, ki je bil vpleten v afero z zamenjavo identitet pacientov v SB Celje. Pokojni, ki je bil za umrlega napak razglašen že pred izbruhom afere, naj bi sedaj umrl v eni izmed slovenskih bolnišnic, ki pa ni celjska. Kot še poroča Delo, bo družina pokojnega svojca lahko pokopala šele, ko bo opravljen prekop žare, v kateri sedaj še leži svojec druge družine. Ta je bil kot je znano po zamenjavi identitet pokopan pod napačnim imenom v napačen grob. Obdukcija pokojnika in dodatne analize bodo pokazale, ali je bila smrt posledica napak pri zdravljenju, ki so nastale zaradi zamenjave.

Podrobneje smo o aferi pisali v seriji člankov tukaj.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 1,356 seconds.